Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Ce este astigmatismul

Astigmatismul este o problemă de vedere în care suprafața ochiului tău, numită cornee, sau cristalinul tau natural au o formă neregulată, modificând focalizarea luminii atunci când pătrunde în ochi.

Corneele normale sunt rotunde, ca o minge de baschet, în timp ce corneele astigmatice au forma unei mingi ovale de rugby.

În mod normal, atunci când corneea este rotundă, lumina se focalizează într-un singur punct pe retină, în spatele ochiului. Atunci când forma corneei este neregulată, razele de lumină se centrează în mai multe puncte ceea ce duce la formarea unei imagini neclare și deformate.

Majoritatea persoanelor care au astigmatism trebuie să poarte ochelari sau lentile de contact „cu cilindru” pentru a corecta această problemă.

Astigmatismul este adesea prezent chiar de la naștere și poate apărea în combinație cu miopia sau hipermetropie, sau se poate dezvolta după un traumatism ocular, o boală sau o intervenție chirurgicală.
Inclusiv cei mici pot suferi de astigmatism și pot avea nevoie de ochelari „cu cilindru” pentru a vedea lumea normal.

Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi că ai putea avea astigmatism, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta până când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza problemelor de vedere!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.