Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Afecțiuni corelate cataractei

Peste 4 milioane de persoane se operează de cataractă în fiecare an în Uniunea Europeană, fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală. În timpul acestei proceduri, cristalinul natural care a fost afectat de cataractă este îndepărtat și înlocuit cu un cristalin artificial.

În timpul operației de cataractă se pot corecta și alte afecțiuni ale ochiului cum sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia, pe care înainte de operație le-ați corectat cu ochelari.

Miopia este abilitatea de a vedea clar în apropiere dar nu și la distanță, în timp ce hipermetropia se manifestă invers – vedeți clar obiectele și persoanele aflate la distanță, dar nu și pe cele aflate în apropiere.

Prezbiopia apare odată cu înaintarea în vârstă, atunci când cristalinul natural al ochiului se întărește și își pierde flexibilitatea. Cel mai întâlnit semn este că aveți nevoie să țineți cărțile sau revistele la o distanță egală cu lungimea brațului, pentru a putea citi.

Astigmatismul apare din cauza unei cornee de formă neregulată și duce la o vedere neclară și distorsionată indiferent de distanță.

Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie și peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de astigmatism.

Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi că ai cataractă, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

Minutul de sănătate v-a fost oferit de ALCON în cadrul campaniei „PanOptix. Meriți să vezi”. Pentru mai multe detalii despre cataractă și despre afecțiunile de vedere consultați meritisavezi.ro și panoptix.ro. Acesta este un dispozitiv medical. Consultați medicul oftalmolog și citiți instrucțiunile de utilizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.