Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Afecțiuni corelate cataractei | AUDIO

Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiacre an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburari de vedere pot fi prevenite. Iată ce ce azi vorbim despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani. La nivel mondial este principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste 4 milioane de persoane se operează de cataractă în fiecare an în Uniunea Europeană, fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală. În timpul acestei proceduri, cristalinul natural care a fost afectat de cataractă este îndepărtat și înlocuit cu un cristalin artificial.

În timpul operației de cataractă se pot corecta și alte afecțiuni ale ochiului cum sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia, pe care înainte de operație le-ați corectat cu ochelari. Miopia este abilitatea de a vedea clar în apropiere dar nu și la distanță, în timp ce hipermetropia se manifestă invers – vezi clar obiectele și persoanele aflate la distanță, dar nu și pe cele aflate în apropiere.

Prezbiopia apare odată cu înaintarea în vârstă, atunci când cristalinul natural al ochiului se întărește și își pierde flexibilitatea. Cel mai întâlnit semn este că ai nevoie să ții cărțile sau revistele la o distanță egală cu lungimea brațului, pentru a putea citi. Astigmatismul apare din cauza unei cornee de formă neregulată și duce la o vedere neclară și distorsionată indiferent de distanță.

În final îți dăm și un sfat despre cum poți avea grijă de ochii tăi: PROGRAMEAZĂ-TE LA OGTALMOLOG PENTRU UN CONTROL ÎNAINTE SĂ APARĂ PROBLEME GRAVE. Un control la ochi poate detecta anumite probleme înainte ca acestea să-ți afecteze vedere, de aceea chiar daca nu crezi că ai ceva, ar trebui să-ți programezi un control.

Dacă te îngrijorează vederea sau crezi că ai putea avea cataractă, fă o programare la oftalmolog cât mai repede posibil. Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.