Confidenţialitate

Ministrul Sănătății spune că a găsit soluția la criza medicamentului necesar după intervențiile chirurgicale în spitale. „Managementul e de vină” | AUDIO

În această săptămână, toate spitalele vor primi un nou medicament, mai scump, dar cu același efect, anunță Alexandru Rafila. Decizia vine după ce unele spitale au suspendat operațiile care nu sunt urgente, tocmai pentru că nu mai au medicamentul care îi ajută pe pacienți să-și revină după anestezie.

Ministrul Sănătății spune că spitalele care nu mai aveau stocuri din medicamentul respectiv Neostigmina trebuiau să facă un efort și să nu amâne operațiile programate.

Este cazul Spitalului județean Constanța, care a anunțat că va face doar intervențiile chirurgicale de urgență. Ministrul Alexandru Rafila e de părere că vina aparține managerului spitalului:

„Lucrul ăsta s-a datorat din punctul meu de vedere faptului că managementul spitalului nu a asigurat stocurile pentru acel medicament.”

Diferența de preț între medicamentul vechi și cel nou este de 175 lei / pacient:

„Discutăm despre un produs care era foarte ieftin, prețul lui era de 25 de lei pentru un pacient, putea fi înlocuit cu un produs care costa 200 de lei fără TVA. Nu cred că se pune problema faptului că nu faci intervenția chirurgicală pentru că spitalului îi lipsește diferența de 175 de lei pentru un pacient.”

Ministrul promite că, în această săptămână, toate spitalele vor primi medicamentul nou, Miostin, care îi ajută pe pacienți să-și revină după operație.

Celălat medicament, mai ieftin, nu va mai fi fabricat de producător pentru o perioadă de 2-3 luni din lipsa unei substanțe necesare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dr. Sandra Alexiu: Tot mai mulți copii ajung la spital cu pneumonii, pe fondul reducerii expunerii la virusuri în pandemie | AUDIO

Foto: Shutterstock