Confidenţialitate

Mai multe spitale din țară au amânat operațiile care nu erau urgente. Lipsește un tratament pentru trezirea din anestezie a pacienților | AUDIO

Unele spitale din țară  au amânat zilele trecute operațiile care nu erau urgente. Unitățile medicale duc lipsă de un tratament care se administrează pentru trezirea din anestezie a pacienților.

Ministrul Sănătății anunță că tratamentul va fi adus printr-o achiziție specială, însă ar putea dura 2-3 săptămâni până când acesta ar fi disponibil.

Lipsa tratamentului a fost semnalată la Spitalului Județean Constanța, printr-un document în care se arăta că nu se mai pot efectua decât intervenții chirurgicale urgent. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, Crina Kibedi:

„Este vorba despre o problemă la nivel național în ceea ce privește medicamentul Neostigmină. Acesta este produs de o singură firmă, care a anunțat că a fost nevoită să sisteze producția din cauza obținerii unui rezultat în afara specificației aprobate în cadrul programului de studii de stabilitate pe termen lung președintele.”

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă Dorel Săndesc, spune că în asemenea situații există și o soluție de rezervă:

„Există alternative, din fericire un alt produs mai nou există pe piață. El este mai scump dar există și noi de exemplu ca spital am trecut la procedura de achiziție rapidă directă a acestui produs și am putut să continuăm activitatea chirurgicală.”

Potrivit publicației Liberatatea, compania  care produce medicamentul Miostin cu substanța activă Neostigmină, a confirmat că a avut probleme care au cauzat întreruperea temporară a producției, din cauza unor „neconformități în calitatea produsului finit”, dar și că peste 50.000 de cutii din respectivul medicament „au ajuns în depozitele companiei”.

Fabrica susține, potrivit estimărilor sale, că „această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor” care au nevoie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dr. Sandra Alexiu: Tot mai mulți copii ajung la spital cu pneumonii, pe fondul reducerii expunerii la virusuri în pandemie | AUDIO