Confidenţialitate

Ministrul Sănătății le recomandă vârstnicilor și celor cu probleme cronice să se vaccineze anti-Covid | AUDIO

Ministrul Sănătății recomandă vaccinarea suplimentară cu o doză de vaccin anti-Covid adaptată noilor tulpini de coronavirus. Afirmația lui Alexandru Rafila vine în contextul în care țara noastră are două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, o subvariantă a tulpinii Omicron.

„Chiar dacă este o tulpină cu o transmisibilitate mai mare, chiar dacă poate produce mai multe îmbolnăviri într-o anumită unitate de timp, noi nu mai suntem la începutul pandemiei. Cine face doza a treia sau a patra de vaccin cu noua formulă a vaccinului este indicat mai ales la persoanele vârstnice sau cele care au boli cronice pentru că lucrul acesta duce la forme ușoare de boală. Chiar dacă se transmite și transmisibilitatea e mai mică, ceea ce observăm e că nu sunt cazuri mai grave.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei cu Mădălina Dobrovolschi, ministrul Sănătății a făcut și o serie de recomandări celor care se infectează cu noua tulpină.

De asemenea, spune că nu există, cel puțin pentru moment, riscul de aglomerare în spitale:

„Se recomandă izolarea, acum izolarea este recomandată nu mai este impusă. Monitorizăm zilnic paturile existente la nivel național, există un plan pentru coronavirus dar el este aplicabil și pentru toate virozele care ar duce la supraîncărcarea spitalelor. Nu este încă cazul și suntem departe de, mai ales la terapie intensivă unde este o zonă sensibilă, suntem departe de o situație în care această capacitate de spitalizare ar fi colmatată, nu este o astfel de situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Alexandru Rafila: Nu vor exista restricții ca în pandemie. Școlile rămân deschise. Vârful este prognozat pentru prima săptămână din februarie | VIDEO