Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Barocamera de la Floreasca, pentru tratamente anti-îmbătrânire, nu pentru tratarea arsurilor grave

Minciunile de la vârful instituțiilor sanitare și ale guvernanților au ascuns adevărul de la Spitalul Floreasca: barocamera care a costat 3,4 milioane de lei NU este dotată pentru tratarea arșilor, ci pentru tratamente anti-îmbătrânire. Este barocamera inaugurată de trei ori până acum și niciodată folosită.

Ministrul Vlad Voiculescu a făcut acum descoperirea și spune că barocamera trebuie mutată iar spațiul din Spitalul Floreasca folosit, așa cum e firesc, pentru urgențe.

Barocamera de la această unitate nu va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave, a declarat ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu la conferinţa “Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienţilor la tratament” organizată de News.ro.

Potrivit ministrului, barocamera este mai potrivită pentru tonifierea pielii, pentru tratamente anti-îmbătrânire, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.

“Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt uşor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să  o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului”, a declarat Vlad Voiculescu.

În niciun caz, barocamera nu ar fi fost utilă pentru tratarea arsurilor grave. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că a aflat care e adevărul de la angajați ai Secției Arsuri Grave din spital.

Vlad Voiculescu a mai declarat că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulţi răniţi ar fi trimişi în străinătate.

În ţară pot fi îngrijiţi în jur de 10, cel mult 20 de răniți.

Inaugurată de 3 ori pe hârtie și niciodată folosită pentru tratamentul marilor arși, barocamera a fost gata în decembrie 2013, când ministru al Sănătății era Nicolae Bănicioiu, care lăuda, la inaugurare, calitatea echipamentelor de ultimă generație.

Tot atunci, șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, se mândrea cu o capsulă specială pentru terapia cu oxigen, despre care spunea că e vitală în cazul celor care au suferit arsuri severe.

”Uitați ce tablou are aici, ca o navă spațială. Este o barocameră care este dedicată unui singur pacient. Este pentru bolnavii arși grav”, spunea în aprilie 2015, Ioan Lascăr.

Este pentru prima oară când văd așa ceva”, îl completase Nicolae Bănicioiu pe medicul Ioan Lascăr.

Barocamera Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei. Aceasta a fost achitată în 10 zile de la livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

Gemedica SRL este firma care a furnizat aparatura. Presa a scris că această firmă este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea.

Cei doi dețin împreună Clinica Medicală “Academica”.

Cazul secției de Arși de la Floreasca este anchetat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1. Aceștia au dispus începerea urmăririi penale in rem.

Dosarul a fost, ulterior, declinat către DNA.