Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Tăierile ilegale de copaci, monitorizate cu ajutorul sateliților civili | VIDEO

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a discutat cu Tudor Mușat, în Piața Victoriei, despre problemele cu care se confruntă România, printre care și tăierile ilegale de copaci.

Ministrul spune că prioritatea zero a Ministerului Mediului este stoparea defrișărilor ilegale:

„Este un fenomen care ne îngrijorează profund, este prioritatea zero. Aș vrea să anunț că avem în sfârșit SUMAL-ul gata. Se vor încărca în acest sistem minim 4 fotografii, vor fi camioanele monitorizate GPS și vom ști dacă un camion nu cumva are lemn mai mult, dacă nu cumva face un transport multiplu. Toate metodele prin care se fură lemnul au stat la baza creionării acestui nou sistem.”

În plus, Ministerul Mediului este pe punctul de a achiziționa și hărți satelitare, pentru a monitoriza pădurile României și pentru a vedea unde se taie ilegal:

„Vom folosi date satelitare, obținute din sateliți civili, cu o rezoluție foarte mare, vorbim de 6 milioane de hectare care vor fi scanate la un interval regulat. Aceste date vor fi procesate de către niște calculatoare foarte puternice și, prin suprapunere, vom putea să avem avertizări acolo unde dispare lemnul.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: