Confidenţialitate

Ministrul Mediului a sesizat Parchetul în legătură cu scurgerile de date personale din programul Casa Verde Fotovoltaice | AUDIO

Ministrul Mediului anunță că a sesizat Parchetul în legătură cu scurgerea datelor personale ale celor care au aplicat la programul Casa Verde Fotovoltaice. Oamenii au fost contactați de firme specializate pentru montarea panourilor deși Administrația Fondului de Mediu nu publicase lista instalatorilor acreditați, iar datele celor înscriși nu sunt publice.

Mircea Fechet: ” Suspiciunea se confirmă. Anumite firme, se pare, au intrat în posesia datelor cu caracter personal ale celor 87.000 de aplicanți, sau a unei părți a celor 87.000 de aplicanți la acest program. Corpul de Control a terminat raportul și una dintre măsurile dispuse a fost aceea de a comunica acest act către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.  

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În paralel o altă anchetă este derulată și de Autoritatea Națională pentru protecția datelor cu caracter personal.  Mircea Fechet mai spune, la Europa FM, că datele celor care au aplicat la programele de mediu sunt securizate și că populația nu trebuie să-ți piardă încrederea nici în programe, nici în Ministerul Mediului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”O altă măsură este de a securiza foarte aceste baze de date” – declară Mircea Fechet.

 

Beneficiarii care au fost contactați de firme pentru instalarea de panouri fotovoltaice spun că oameni din acele firme au spus că au datele persoanelor pe care le-au contactat chiar de la AFM. Ancheta Parchetului va stabili cine se face vinovat de această breșă, mai spune ministrul Mediului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Fechet mai spune că populația și firmele trebuie să aibă în continuare încredere în programele derulate prin Ministerului Mediului și că de anul viitor acestea se vor extinde și pentru achiziția de acumulatori pentru locuințe individuale sau pompe de căldură.

Prin programul Casa Verde Fotovoltaice statul oferă 20.000 de lei, nerambursabili, pentru instalarea de panouri fotovoltaice, la care beneficiarii trebuie să aibă o contribuție proprie de încă cel puțin 2.000 de lei.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu