Confidenţialitate

Ministrul Justiției sesizează Inspecția Judiciară în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că, în această dimineață, va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA, de a se “ajunge la premierul Sorin Grindeanu”.

Aseară, România TV a difuzat noi  înregistrări cu procurorul şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, în care aceasta le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că “de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece.

Purtătorul de cuvânt al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Săplăcan, spune că înregistrarile cu Laura Codruţa Kovesi conţin “fragmente” rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin lui Kovesi.

Potrivit înregistrărilor, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să “ajungă mai repede” la “domnul premier” care a semnat “contractele cu casele”.

Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (…) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. (…) Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.

Dosarul la care face referire Kovesi este cel în care sunt urmăriţi penal de DNA actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro. În acea perioadă, Sorin Grindeanu era viceprimar al Timişoarei. El a ocupat acest post între iunie 2008 şi decembrie 2012. Întâlnirea de la Cheile Grădiştei pe care o invocă Laura Codruţa Kovesi a avut loc în luna martie.

Premierul Sorin Grindeanu declara, în luna februarie, comentând dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului.

În înregistrări Laura Coduţa Kovesi  spune că şi-ar fi dorit ca după decizia Curtii Constitionale privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă “cu un dosar, cu un ministru” sau măcar cu un dosar important.

Pe mine nu mă convinge nimeni că din 8.000 de dosare noi într-o lună nu am putut învinui un inculpat, nu am putut trimite în judecată un inculpat din cele 8.000 de dosare”, reiese din înregistratile prezentate de Romania TV.