Confidenţialitate

Ministrul Energiei: Ordonanța care se referă la prosumatorii de energie vorbește despre introducerea unei taxe în 2026, nu aplicarea sigură a acesteia | AUDIO

Ordonanța referitoare la prosumatorii de energie din surse regenerabile menționează posibilitatea introducerii peste 4 ani a unei taxe, și nu aplicarea ei sigură, precizează ministrul Energiei. Amintim, USR și PSD au criticat decizia Guvernului de a taxa consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice. Măsura fost introdusă în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.

Ministrul Virgil Popescu spune că Executivul a transpus în legislația națională o directivă europeană

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva care trebuie implementată o oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instaltă a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, este foarte puțin probabil să ajungem la acest procent începând cu data de 1 decembrie 2026. Atunci, Guvernul și statul membru poate introduce o taxă”, a explicat Virgil Popescu.

Ordonanța care prevede posibilitatea taxării românilor cu fotovoltaice sau așa-numita „taxă pe Soare” va fi publicată în această seară în Monitorul Oficial, a anuntat ministrul Energiei.

Textul ordonanţei nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească micii producători de energie

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este complet alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor – asta este un lucru foarte cert”, a mai spus Virgil Popescu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România nu mai importă țiței din Rusia, anunță ministrul Energiei | AUDIO