Confidenţialitate

Ministrul Educației: Școlile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 la mie | AUDIO

Școlile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 la mie într-o localitate.

Este anunțul făcut de ministrul educației Sorin Cîmpeanu, după ședința privind situația deschiderii școlilor. Propunerea va trebui aprobată de Comitetul național pentru situații de urgență.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune că şcolile vor fi deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii. Este în discuție un sistem de învățământ hibrid, a explicat ministrul:

”Clasele 1-6, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați, sunt elevi sub vârsta de 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online. Pentru clasele a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică”.

Tot de un scenariu hibrid va fi vorba și în cazul în care într-o clasă este depistat un elev pozitiv, dar școala se află într-o localitate cu incidență sub 6% – a explicat – data aceasta – după ședință ministrul sanatatii Ioana Mihaila:

”După ce se confirmă prezența unuia sau mai multor cazuri în clasă, se trece pe învățământ online, cu excepția copiilor care sunt vaccinați, dacă vorbim de copiii care au vârsta peste 12 ani și au indicație de vaccinare.”

O altă propunere a autorităților îi vizează pe profesorii nevaccinati. Dacă o localitate înregistrare o rată de infectare de peste 6 la mie, profesorii nevaccinat  de acolo vor fi obligaţi să se testeze la 72 de ore, iar dacă refuză testarea nu vor mai fi lăsaţi să intre la ore, spune Sorin Cîmpeanu:

”Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați, va trebui să nu mai oferim avantajul predării cu prezență fizică acelor colegi. Nu concediați”.

Măsurile vor trebui aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ana Stanciu