Confidenţialitate

Ministrul Educației: Orice cerere de renunțare la titlul de doctor trebuie analizată de CNATDCU

Proaspăt instalat în funcție, ministrul Educației Mircea Dumitru a spus că o persoană nu poate renunța la doctorat doar printr-o simplă cerere adresată universității la care a obținut acest titlu.

Ministrul a fost întrebat, la preluarea mandatului, de solicitările făcute de cele 9 persoane care și-au obținut doctoratul la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” prin care au anunțat că vor să renunțe la acest titlu.  8 dintre ele l-au avut drept conducător de doctorat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, iar 5 dintre ele sunt bănuite de plagiat.

Mircea Dumitru a declarat că retragerea titlului de doctor nu este atât de simplă.

Pentru moment, regulamentul nu ne permite ca, doar pe baza unei renunțări unilaterale din partea persoanelor în cauză, să putem retrage titlurile respective. Poate să recunoască (că a plagiat), dar trebuie Consiliul Național (CNATDCU) să dea acest verdict”, a spus ministrul Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nouă persoane publice, între care foști miniștri și avocați, renunță la titlul de doctor, după ce în presă au apărut acuzații că au plagiat în lucrările susținute la Academia de Informații ”Mihai Viteazu”a SRI.

Opt din cele nouă teze de doctorat au fost coordonate de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Cea de-a noua, a fostului ministru al Economiei Mihai Tudose, a fost coordonată de generalul Constantin Onişor, fost director al Şcolii Doctorale a Academiei de Informații.

Cei care au depus cereri pentru a renunța la titlul de doctor sunt: fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu, fosta secretară a fostului ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, scrie site-ul RomâniaCurată.ro.

Toate cele nouă persoane au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, în urma unor anchete jurnalistice.

Academia Națională de Informații a SRI a transmis un comunicat de presă în acest sens. Potrivit comunicatului, Academia dă de înțeles că toți doctorii lui Gabriel Oprea care au făcut cerere de renunțare la titlul academic nu mai pot fi acuzați de plagiat.

CITEȘTE ȘI:  Fabrica de doctorate Oprea, în faliment. Val de renunțări la titlul academic