Confidenţialitate

Fabrica de doctorate Oprea, în faliment. Val de renunțări la titlul academic

Nouă persoane publice, între care foști miniștri și avocați, renunță la titlul de doctor, după ce în presă au apărut acuzații că au plagiat în lucrările susținute la Academia de Informații ”Mihai Viteazu”a SRI.

Opt din cele nouă teze de doctorat au fost coordonate de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Cea de-a noua, a fostului ministru al Economiei Mihai Tudose, a fost coordonată de generalul Constantin Onişor, fost director al Şcolii Doctorale a Academiei de Informații.

Cei care au depus cereri pentru a renunța la titlul de doctor sunt: fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu, fosta secretară a fostului ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, scrie site-ul RomâniaCurată.ro.

Toate cele nouă persoane au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, în urma unor anchete jurnalistice.

Academia Națională de Informații a SRI a transmis un comunicat de presă în acest sens. Potrivit comunicatului, Academia dă de înțeles că toți doctorii lui Gabriel Oprea care au făcut cerere de renunțare la titlul academic nu mai pot fi acuzați de plagiat.

”Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c.”, se arată în comunicatul Academiei

Mai exact, cele nouă lucrări nu vor fi verificate de Consiliul Științific al Academiei, pentru că în urma solicitărilor de renunțare la tilul de doctor ”a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale.”

Însă, potrivit comunicatului, chiar oficialii Academiei recunosc că au fost descoperite unele erori în teze sau abateri de la standardele academice.

”Prin raportare la activitatea Şcolii doctorale, rezultatele preliminare ale evaluării tezelor de doctorat relevă respectarea cerinţelor de formă şi conţinut specifice perioadelor în care au fost realizate, cu menţiunea că pentru unele dintre acestea, finalizate preponderent în perioada 2010-2011, au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice şi politicile de calitate din prezent. Autorii acestora au fost informaţi pentru a formula puncte de vedere şi pentru a corecta lucrările elaborate, în condiţiile legii, urmând a fi informată şi Comisia de etică a Academiei pentru a dispune măsuri, după caz, în acord cu metodologiile în vigoare.”, mai precizează Academia de Informații.