Confidenţialitate

Ministrul Dezvoltării, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Brașov: Vom solicita fonduri pentru asta | AUDIO

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Adrian Ioan Veștea – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre Aeroportul de la Brașov, ministrul Dezvoltării a spus la Europa FM că vor fi solicitate fonduri în privința dezvoltării și a unei dimensiuni militare a acestuia „încât să putem să extindem platformele de îmbarcare, să putem face o serie de investiții care să îmbunătățească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda și aeronave militare”. Mai mult, Adrian Ioan Veștea a precizat că „În prezent există chiar și un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul”.

Mădălina Dobrovolschi: Care este planul de dezvoltare pentru Aeroportul Brașov?

Adrian Ioan Veștea: „Un lucru cred că trebuie știut de la bun început: este un proiect extrem de important care nu necesită doar lucrări de infrastructură, a contat foarte mult să găsim soluția să operaționalizăm acest aeroport, iar dacă ne raportăm la cifrele care sunt în primele trei luni ale acestui ani – și am văzut prognoze la nivelul tuturor aeroporturilor în special în perioada de vară când multe dintre ele au acomodat avioane de tip charter – putem spune că Brașovul s-a mișcat foarte bine.

Din cele 17 aeroporturi a trecut în primele 10 aeroporturi. O dovadă că este un aeroport viabil, un aeroport care se poate susține pe viitor. Sunt și anumite neajunsuri și trebuie să le vedem și pe acelea – ca orice obiectiv care este la început de drum am cosndierat de cuviință – și același lucru l-am discutat și cu instituțiile statului care asigură atât partea de securitate, partea de poliție de frontieră, de vamă, cât și dirijarea traficului aerian – de a gândi într-o primă etapă (și în perioada aceasta care este extrem de aglomerată) o soluție pentru început de 12 ore. În prezent, există în analiză soluția de a prelungi acest program…”.

Ministrul Dezvoltării: „Cred că Aeroportul din Brașov este unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România”

Mădălina Dobrovolschi: Adică intervalul în care să fie funcțional aeroportul…

Adrian Ioan Veștea: „Intervalul acesta, în momentul în care am avut astfel de discuții anul trecut, când am pus pe grafic toate lucrările care mai trebuiau finalizate până la inaugurarea acestui obiectiv ni s-au spus că nu au suficiente persoane și nu au capacitatea să asigure mai mult de 12 ore fiindcă este știut faptul că toate culoarele de zbor de pe Ucraina s-au mutat pe România, același lucru s-a întâmplat și cu o parte din culoarele de pe Republica Moldova.

Perioada de vară, iunie-iulie-august este o perioadă în care sunt foarte multe companii de turism care angajează avioane de tip charter de pe aeroporturile din România și în felul acesta s-a ajuns în situația în care am agreat la început, fiindcă am crezut că este vorba de o tergiversare și am zis să văd pornit, să văd primul avion care aterizează, fiindcă erau foarte mulți sceptici și nu vă pot spune prin câte am trecut în acești 7 ani de zile până am operaționalizat acest aeroport fiindcă toți deveniseră specialiști în aviație. Dar este important că am depășit acest lucru.

[…] Cred că Aeroportul din Brașov este unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România”.

Ministrul Dezvoltării, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Brașov: Vom solicita fonduri / „Vom avea astfel de solicitări pe viitor și nu vreau neapărat să fac doar promisiuni, va exista și cargo la Brașov”

Mădălina Dobrovolschi: Există perspectiva ca acest aeroport să aibă și o dimensiune militară? Vă întreb lucrul acesta pentru că am citit informații despre întâlnirea pe care ați avut-o cu Comisarul European pe Transport Adina Vălean și înțeleg v-a orientat către finanțări pentru mobilitate duală civil-militară. Ce înseamnă lucrul acesta? E și Ghimbav lângă…

Adrian Ioan Veștea: „În județul Brașov este cel mai mare poligon militar, poligon NATO, mă refer la Poligonul Cincu. Am considerat de cuviință că este foarte important să găsim orice oportunitate de a accesa fonduri, ținând cont de faptul că la nivel european, în prezent, nu mai există intenția de a finanța astfel de obiective și atunci ar trebui să ne legăm și să ne legăm la modul realist – nu în sensul că profităm pe nedrept de aceste lucruri – încât să putem să extindem platformele de îmbarcare, să putem face o serie de investiții care să îmbunătățească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda și aeronave militare. Și în felul acesta să putem să continuăm investițiile și să putem să îl folosi pe mai multe domenii de activitate”.

Mădălina Dobrovolschi: Deci veți solicita fonduri pentru dezvoltarea și unei dimensiuni militare?

Adrian Ioan Veștea: „Absolut. Vom avea astfel de solicitări pe viitor și nu vreau neapărat să fac doar promisiuni, va exista și cargo la Brașov. În prezent există chiar și un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul. Există un proiect care ține de Ministerul Transporturilor, de CFR Infrastructura, iar în prezent colegii noștri de la Consiliul Județean Brașov vor depune pe trenul metropolitan, pe oportunitățile acestea de finanțare, posibilitatea de a implementa acel proiect de legătură pe calea ferată cu Aeroportul de la Brașov. Eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți, iar eu am fost de fiecare dată optimist. Dacă eram pesimist, niciodată nu aș fi implementat astfel de proiecte”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Adrian Ioan Veștea – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Adrian Ioan Veștea, despre Autostrada Comarnic-Brașov: Finalizăm partea de proiectare. Vom da ordinul de începere, sper, până la finele acestui an | AUDIO