Confidenţialitate

Ministrul Cîțu: Revenirea economiei, în trimestrul al treilea | AUDIO

Ministrul Finanțelor admite că economia va avea o contracţie puternică anul acesta, dar revenirea va începe din trimestrul al treilea.

“Sunt optimist, dar raţional şi moderat. Economia, da, trece printr-o perioadă dificilă. Anul acesta vom avea o contracţie a economiei, dar revenirea va fi la fel de puternică şi va începe din trimestrul trei anul acesta. (…) Toată lumea vede o revenire în V a României. Problema este alta: cu cât cade economia. Eu vă spun că în primul trimestru cred că România va fi singura din Europa sau printre puţinele care va arăta rezultate foarte bune. Avem consumul pe martie, creşte cu 8%, în comerţul cu amănuntul”, a spus Florin Cîțu, la B1 TV.

Șeful Finanțelor se arată sceptic în privința estimările Comisiei Europene, care susţine că previziunile de scădere cu 6% a economiei.

“Nu am tăiat nicio investiţie, din contră, le-am crescut. Cei de la Comisia Europeană văd o scădere a consumului. Nu cred că aşa ceva se va întâmpla. Din contră, am susţinut şi prin şomaj tehnic, ne-am asigurat că puterea de cumpărare nu scade. (…) Sunt câteva probleme acolo în estimare. Dar, bineînţeles, sunt ale Comisiei şi cineva se uită la ele şi noi trebuie să le explicăm”, a susținut Florin Cîţu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conform previziunilor economice de primăvară, publicate miercuri de Comisia Europeană (CE), economia României va înregistra o scădere semnificativă, de 6% în 2020, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an.

Pentru 2021, CE estimează că economia României îşi va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei, graţie unui avans de 4,2%.

Estimările publicate miercuri sunt mai pesimiste decât prognozele anterioare, din iarna anului trecut, ale Executivului european. Atunci CE şi-a revizuit uşor în urcare estimările privind economia României în 2020, de la 3,6% până la 3,8%.

Premierul a declarat, miercuri, că guvernul va continua să plătească şomaj tehnic, după data de 1 iunie, doar acelor operatori economici care activează în domenii în care vor mai exista restricţii impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

“Se va continua plata şomajului tehnic până la data de 1 iunie. După 1 iunie se poate continua plata şomajului tehnic numai pentru acele domenii economice în care vor continua să existe restricţii. Pentru toate domeniile în care se ridică restricţiile şi care vor putea să repornească vom trece de pe plata şomajului tehnic pe măsuri active pentru readucere în activitate a celor care au beneficiat de şomajul tehnic pe perioada strii de urgenţă şi stării de alertă”, a explicat Ludovic Orban.

Potrivit lui, măsurile care vizează reluarea activităţii de către angajaţii care au beneficiat de şomaj tehnic sunt în lucru, alături de alte decizii care au scop reluarea activităţii economice şi reintegrarea forţei de muncă.

“Când vom avea întreg pachetul de măsuri active de ocupare îl vom prezenta public”, a adăugat Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.