Confidenţialitate

Ministrul Apărării Naționale, despre drona rusească ce ar fi căzut pe teritoriul României: Confirm că în această zonă există bucăți. Reacția lui Klaus Iohannis | AUDIO

Ministrul Apărării Naționale – Angel Tîlvăr – a confirmat pentru postul de televiziune Antena 3 CNN că s-au găsit bucăți „care ar putea fi elementele” (n.r. unei drone), după ce a fost întrebat dacă au fost găsite pe teritoriul României părți dintr-un astfel de dispozitiv. Miercuri, 6 septembrie 2023, ministrul Apărării Naționale a mai spus că s-a verificat zona, aceasta fiind una destul de mare. Klaus Iohannis, președintele Româiei, a declarat în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări că „În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cronologia evenimentelor, pe scurt

Ministerul Apărării a anunțat că bucăți ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească au căzut în România. Fragmentele au fost găsite în apropierea satului Plauru, comuna Ceatalchioi din județul Tulcea. 3 zile. Atât le-a luat autorităților române să afle că pe teritoriul nostru s-a prăbușit o dronă străină. Ministerul de Externe ucrainean anunța încă de luni, de la prima oră, că în timpul unui atac al Rusiei în zona portului Izmail, o dronă a explodat pe malul românesc al Dunării. Ulterior, informația a fost susținută de şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba. De fiecare dată, la București – negări vehemente din partea miniștrilor de Extrene, al Apărării, a premierului și a președintelui Iohannis.

Luni dimineața, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean anunța pe contul său de Facebook că o dronă rusească ar fi căzut în cursul nopții de duminică spre luni pe teritoriul României în timpul unui atac al Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail. Textul a fost însoțit și de o fotografie cae arăta flăcări pe malul Dunării.

„Nu are rost să negăm că a căzut ceva acolo, iar noi spunem cu încredere, pe baza dovezilor, că acestea au fost dronele Shahed. Avem dovezile fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat ulterior ministrul ucrainean de Externe – Dmitri Kuleba.

În cursul dimineții de luni, prin vocea purtătorului de cuvânt – Constantin Spînu – Ministerul Apărării de la București dezmințea categoric informația.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre”, a spus Constantin Spînu.

Luni după-amiază și ministrul de Externe – Luminița Odobescu – nega incidentul la Berlin: „Ministerul Apărării, dar și toate instituțiile responsabile de această chestiune monitorizează în timp real situația generată de atacul Rusiei cu drone care au avut loc noaptea trecută și au vizat infrastructura portului Reni. Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale”.

Marți, premierul Marcel Ciolacu dezmințea și el informațiile, iar în cursul după-amiezii președintele Klaus Iohannis a susținut că nicio dronă nu a căzut în România.

„Nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România”, a spus Klaus Iohannis.

Miercuri, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a confirmat în timpul unei vizite în județul Tulcea că au fost găsite bucăți care pot fi dintr-o dronă rusească. Fragmentele descoperite încă de marți seara, în apropierea localității Ceatalchioi sunt acum expertizate.

Ministrul Apărării Naționale a confirmat că bucățile de dronă rusească sunt pe teritoriul României. LIVE UPDATE

UPDATE 19:41. Klaus Iohannis, despre modul în care au comunicat oficialii români pe tema dronei

„În situația de război la granița noastră, avem o situație fluidă, așa cum spun experții. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat și sunt convins că de bună credință a spus că nu există astfel de piese și asta a fost comunicarea făcută public”, a spus președintele țării.

Citește întreaga știre aici: Klaus Iohannis, despre contradicțiile în comunicarea României în cazul dronei rusești de la Tulcea: „Avem o situație fluidă” | VIDEO

UPDATE 16:45. Klaus Iohannis: Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, ar fi complet inadmisibil și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României

Klaus Iohannis – președintele României – a avut prima reacție la declarația ministrului Apărării Naționale în privința bucăților de dronă găsite pe teritoriul României. După ce marți – 5 septembrie 2023 – președintele României declara „Am verificat. Pot să liniștesc populația: nu a existat nimic pe teritoriul României”.

„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”, a spus președintele României.

Citește întreaga știre aici: Președintele României: Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, ar fi complet inadmisibil și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României | VIDEO

UPDATE 16:32. Ministrul Apărării: Eu i-am spus lui Klaus Iohannis ieri că nu există bucăți de dronă pe teritoriul României. Abia în jurul orei 18:00 am avut indicii

Ministrul Apărării – Angel Tîlvăr – a declarat miercuri, 6 septembrie 2023, la postul de televiziune Antena 3 CNN că președintele României – Klaus Iohannis – a negat existența vreunei drone căzute pe teritoriu românesc în baza informațiile primite chiar de la ministrul Apărării.

„Eu i-am furnizat această informație pentru că la momentul la care am făcut prima comunicare pe această speță toate datele pe care le-am avut puse la dispoziție de către colegii mei din cadrul Ministerului Apărării Naționale duceau la aeastă concluzie. Eu am oferit toate detaliile pe care le-am avut la acel moment și domnia sa mi-a spus să fac tot ce este legal, corect și eficient ca lucrurile să poată fi înțelese bine din punct de vedere al situației apărute. Am avut aseară în jurul orei șase, (n.r. ora 18:00) am avut indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

Citește întreaga știre aici: Ministrul Apărării: Eu i-am spus lui Klaus Iohannis ieri că nu există bucăți de dronă pe teritoriul României. Abia în jurul orei 18:00 am avut indicii | AUDIO

UPDATE 15:23. Reacția USR, Cătălin Drulă: „Acesta este instinctul lor securistic”

Cătălin Drulă – președintele USR – a declarat miercuri, 6 septembrie 2023, că oficialii României „au mințit timp de 2 zile. Ucraina a spus adevărul: drona rusească Shahed a explodat pe teritoriul României”. „Acesta este instinctul lor securistic. De acoperire. Băgare sub preș. Rușinos și scandalos pentru un șef de stat NATO”, a mai spus liderul USR.

Citește știrea întreagă aici: USR, reacție la noile informații privind drona rusească de pe teritoriul României: „Acesta este instinctul lor securistic. De acoperire. Băgare sub preș. Rușinos și scandalos pentru un șef de stat NATO”

Știre inițială

„Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiul public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi dintr-o…”, a spus Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale pentru Antena 3 CNN.

„S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal a fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităților portuare și a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim și noi măsurile de vigilență. Vom avea mai multe puncte de observație, mai multe patrule. În același timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.

Sursa foto: Amator

A patra reacție a României în cazul dronei căzute pe teritoriul țării noastre, în contradicție cu primele 3 reacții oficiale

Este a patra reacție oficială a României pe tema dronei căzute pe teritoriul țării noastre, însă contradictorie cu primele trei reacții oferite de Ministerul Apărării, ministrul Afacerilor Externe și președintele României.

Dacă primul comunicat transmis de MApN spunea că informațiile vehiculate în spațiul public sunt infirmate „categoric” de către Ministerul Apărării Naționale, iar ministrul Afacerilor Externe – Luminița Odobescu – a declarat la Berlin că „Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale”, președintele România a întărit ideea afirmând că „Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic pe teritoriul României. Suntem, însă, alerți, atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”.

5 septembrie 2023. Președintele României – Klaus Iohannis: „Am verificat. Pot să liniștesc populația: nu a existat nimic pe teritoriul României”

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a niciunui dispozitiv în România. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic pe teritoriul României. Suntem, însă, alerți, atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a declarat Klaus Iohannis marți, 5 septembrie 2023 la o conferință de presă care a avut loc în cadrul vizitei la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, împreună cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel.

4 septembrie 2023. Ministrul Afacerilor Externe – Luminița Odobescu: „Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale”

Ministrul român de Externe a declarat luni, 4 septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin, că „Așa cum am spus și la început, România condamnă ferm atacurile care vizează porturile ucrainene la Dunăre, dar și elementele de infrastructură civilă. România consideră aceste atacuri nejustificate și consideră că încalcă regulile umanitare stabilite.

Ministrul Apărării, dar și toate instituțiile responsabile de această chestiune monitorizează în timp real situația generată de atacul Rusiei cu drone, care a avut loc noaptea trecută și a vizat infrastructura Portului Reni.

Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale.

Ministerul Apărării a continuat să implementeze măsurile de vigilență sporită în spațiul terestru, maritim și aerian, precum și măsura destinată consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în conformitate cu planul național și al aliaților”.

4 septembrie 2023. Ministerul Apărării Naționale: Infirmăm categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat oficial luni, 4 septembrie 2023.

Ministrul ucrainean de Externe, pe 4 septembrie 2023: Avem dovezi fotografice că drona a căzut pe teritoriul României

Tot pe 4 septembrie 2023, ministrul de Externe ucrainean – Dmitri Kuleba – declara că Ucraina deține dovezi fotografice care să probeze existența dronelor rusești, de origine iraniană Shaded – ajunse pe teritoriul României.

„Cred că, în acest caz particular, ei (n.r. autoritățile din România) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că s-a prăbușit acolo. Noi suntem fermi în afirmațiile noastre, avem dovezi că dronele Shahed au aterizat acolo. Avem dovezile fotografice ale acestui fapt”, a spus ministrul ucrainean de Externe luni, 4 septembrie 2023.

Sursa foto: Amator

Citește și: Klaus Iohannis, despre drona rusească ce ar fi ajuns pe teritoriul României: Nu a existat nimic. Suntem, însă, atenți și foarte bine apărați în cadrul NATO | VIDEO