Confidenţialitate

Ministrul ucrainean de Externe: Avem dovezi fotografice că drona a căzut pe teritoriul României | VIDEO

Ministrul ucrainean de Externe susține că Ucraina are dovezi fotografice că dronele de tipul Shahed s-au prăbușit pe teritoriul României în urma atacului din noaptea de duminică spre luni (3-4 septembrie 2023). Luminița Odobescu – ministrul român de Externe – dezminte afirmația făcută de Kuleba. În plus, încă de la primele informații apărute în acest caz, Ministerul Apărării Naționale a dezmințit faptul că drona ar fi ajuns pe teritoriul românesc. 

Deși instituțiile românești și oficialii români responsabili cu afacerile externe dezmint încă de la primele ore ale dimineții că drona Shahed ar fi căzut pe teritoriul României, ucrainenii continuă să afirme că acest lucru este adevărat. Mai mult, Dmitri Kuleba – ministrul ucrainean de Externe – a afirmat că Ucraina deține și dovezi fotografice.

Dmitro Kuleba – ministrul de Externe al Ucrainei – a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă, informează publicația Ukrinform.

„Cred că, în acest caz particular, ei (n.r. autoritățile din România) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că s-a prăbușit acolo. Noi suntem fermi în afirmațiile noastre, avem dovezi că dronele Shahed au aterizat acolo. Avem dovezile fotografice ale acestui fapt”, a spus ministrul ucrainean de Externe.

Reacția ministrului român de Externe, Luminița Odobescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul român de Externe a declarat luni, 4 septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin, că „Așa cum am spus și la început, România condamnă ferm atacurile care vizează porturile ucrainene la Dunăre, dar și elementele de infrastructură civilă. România consideră aceste atacuri nejustificate și consideră că încalcă regulile umanitare stabilite.

Ministrul Apărării, dar și toate instituțiile responsabile de această chestiune monitorizează în timp real situația generată de atacul Rusiei cu drone, care a avut loc noaptea trecută și a vizat infrastructura Portului Reni.

Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale.

Ministerul Apărării a continuat să implementeze măsurile de vigilență sporită în spațiul terestru, maritim și aerian, precum și măsura destinată consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în conformitate cu planul național și al aliaților”.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Citește și: Ministerul Apărării Naționale infirmă informațiile potrivit cărora drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României