Confidenţialitate

Ministrul Anisie: Redeschiderea şcolilor, prudentă, controlată şi treptată | AUDIO

Ministrul Educaţiei a declarat, miercuri seara, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că data redeschiderii şcolilor va fi stabilită de Comitetul pentru situaţii de urgenţă, menţionând că redeschiderea cursurilor trebuie să fie “prudentă, controlată şi treptată”, în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi profesori.

“A fost o întâlnire de lucru, am prezentat ce se întâmplă în statele membre ale UE (…) şi am prezentat care sunt planurile celorlalţi miniştri şi am adus în discuţie şi modalitatea în care am putea reveni în curând la cursuri. Trebuie să ne gândim mai întâi de toate la siguranţa şi sănătatea copiilor noştri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie să facem în aşa fel încât copiii să fie în siguranţă, atât elevii din gimnaziu sau liceu, cât și preșcolarii”, a afirmat Monica Anisie la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată şi treptată şi în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi profesori în același timp”, a menţionat Monica Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebată dacă ia în calcul reluarea cursurilor cu clase înjumătăţite şi cu maxim 15 elevi într-o clasă, Monica Anisie a răspuns: “Da, bineînţeles că ne gândim. (…) În videoconferinţa pe care am avut-o am prezentat fiecare măsurile la care ne gândim cu toţii”.

“În orice stat, orice ministru a spus foarte clar că trebuie să luăm în calcul ca prezenţa elevilor la cursuri, de fapt, să nu cumva să înrăutăţească situaţia îmbolnăvirilor cu COVID (…) Bineînțeles că trebuie să existe mai multe planuri. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini la ce se întâmplă în scurt timp”, a menţionat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebată dacă există varianta ca reluarea şcolii să se facă în primul rând pentru elevii din anii terminali pentru a avea posibilitatea de a se pregăti pentru examene, Monica Anisie a răspuns: “În cadrul Ministerului Educaţiei, specialiştii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv această variantă (…) Din momentul în care am suspendat cursurile, ne-am gândit cu precădere la aceşti elevi care, oricum, au emoţiile examenelor care îi așteaptă și de aceea am pregătit pentru ei lecții online, teste de antrenamente, dar și programul Teleșcoala”, a adăugat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Data redeschiderii şcolilor va fi stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. “Trebuie să ne gândim cu toţii la sănătatea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice, pentru că numai dacă sunt sănătoşi putem continua aceste cursuri”, a mai spus Monica Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia sa, copiii trebuie să ştie că este necesar să respecte anumite reguli de igienă pentru a se proteja pe ei şi pe ceilalţi.

“Voi avea o discuţie şi cu ministrul Sănătăţii. I-am solicitat o întâlnire de lucru pentru a stabili un plan de măsuri pentru redeschiderea [şcolilor -n.red.] în condiţii de siguranţă şi de igienă. Avem nevoie şi de sprijinul direcţiilor de Sănătate Publică pentru a se realiza în fiecare unitate de învăţământ acea dezinfecţie pentru că nu putem expune copiii la îmbolnăvire (…) Trebuie să gândim soluţii pentru toţi copiii, nu doar pentru unii, să-şi încheie situaţia şcolară anul acesta şi să gândim măsuri pentru viitor şi, în felul acesta, să asigurăm continuitatea anului şcolar”, a adăugat Monica Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a a menţionat că există varianta de a prelungi anul şcolar cu o săptămână. “Despre toate acestea vorbim ipotetic, ne gândim la soluţii numai în momentul în care există certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Ar trebui părinţii să înţeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor noştri”, a adăugat Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a reiterat că elevii vor da examenele de evaluare naţională şi de bacalaureat luând în considerare materia fără semestrul II al acestui an şcolar.

Monica Anisie a explicat că elevii care au acces la internet şi calculator au obligativitatea de a participa la cursurile online desfăşurate de profesori, iar ei pot fi notaţi pentru această activitate. Nota poate fi trecută în catalog, la revenirea la cursuri, cu acordul părinţilor sau elevilor.

“Pentru că s-a încheiat perioada de vacanţă revenim, nu la cursurile organizate în spaţiul unităţii de învăţământ, ci la cursurile organizate online. Am aprobat astăzi un ordin de ministru. Este o măsură prin care am stabilit clar care sunt responsabilităţile la nivel de minister, de inspectorat şcolar, unitate de învăţământ, cadru didactic, elev. Elevul care are acces şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor”, a afirmat Anisie la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ea a adăugat că este responsabilitatea tuturor de a continua educaţia, menţionând că Ministerul a oferit, prin această instrucţiune, posibilitatea ca unităţile de învăţământ să poată da în custodie un calculator din şcoală unui elev care nu are acces la o tabletă sau laptop.

Anisie a mai spus că specialiştii recomandă ca o lecţie online să dureze 40 – 50 de minute.

“Aici specialiştii au avut mai multe păreri şi părerea acestora a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât poate să dureze o astfel de lecţie. 40 de minute, 50 de minute… cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei”, a mai spus ministrul Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a menţionat că, în funcţie de prestaţiile la lecţiile online, elevii vor primi note la revenirea la şcoală.

“Şi până acum unii colegi profesori au realizat predare, au mers mai departe cu materia, ceea ce nu este rău. (…) Elevii pot fi notaţi, în momentul în care revin la cursuri, pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă. Nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau părintelui, dacă vorbim despre minori”, a adăugat Monica Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.