Confidenţialitate

Ministrul Agriculturii nu poate garanta că România va evita o criză alimentară | AUDIO

Din acest an, România va consuma, în cea mai mare parte, alimente de producție autohtonă, spune ministrul Agriculturii într-un interviu acordat Europa FM.

Actuala criză sanitară a generat probleme în aprovizionare, mai ales cu fructe și legume proaspete, pentru că acestea vin acum din alte țări.

Adrian Oros le recomandă producătorilor locali să profite și să crească producția.

Cât privește carnea de porc, Ministerul Agriculturii pregătește facilități pentru cine crește mai multe suine atât pentru reproducere cât și pentru consum.

“Unde avem importuri masive, și aici mă refer la carnea de porc, vom face astfel încât să asigurăm acele culoare de transport, în așa fel încât procesatorii de carne din România să fie cât mai puțin afectați. În paralel, gândim scheme de sprijin a producției de carne de porc, atât pe termen scrut, dar și o relansare a creșterii porcului pe termen lung. Acest lucru nu se referă la această perioadă de criză. Vom interveni în perioadă de criză pentru cei care acum cresc porci și o să îi stimulăm pe ei. Toți cei care vor să facă reproducție la porc vor fi subvenționați de către stat”, ne-a declarat Adrian Oros.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Criza a dus și la creșterea prețurilor. Pentru a contrabalansa deficitul de produse proaspete la prețuri decente, Ministerul Agriculturii va crea o platformă online unde producătorii locali să-și posteze ofertele-marfa și prețurile.

“Nu este corect ca statul, fără să facă o analiză și fără să se înțeleagă cu toți actorii care sunt în acel lanț trofic, producători, procesatori, comercianți… să fixeze doar un plafon al prețurilor la raft, pentru că primii care ar fi scoși de pe piață ar fi producătorii mici și procesatorii mici. Aceștia sunt români toți. Lucrăm și noi la o platformă, în primul rând pentru produse proaspete, prin contactele pe care noi le avem. Toți producătorii mici vin cu producțiile și cu prețurile lor pe această platformă. Noi încercăm să le găsim cumpărători”, a explicat titularul de la Agricultură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, Anca Grădinaru l-a întrebat pe ministrul Agriculturii dacă poate garanta că în România nu va fi o criză alimentară. “Păi, cum să garantez eu acest lucru?” a răspuns Adrian Oros.

“Noi, guvernul, putem garanta că vom lua toate măsuri posibile ca această criză să treacă cât mai ușor. Sunt mai multe scenarii”.

Ministrul nu a putut să ne ofere cifre despre câte persoane pot fi ajutate de autorități cu alimente sau pentru cât timp.

“Cu siguranță, hrana populației vulnerabile este acoperită de rezervele de stat”, s-a limitat să ne spună Adrian Oros.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.