Confidenţialitate

Ministerul Transporturilor vrea să reintroducă radarele fixe pe șoselele din România, prin PNRR

Radarele fixe ar putea reveni pe șoselele din România. Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens. Sistemul se va numi ”e-Sigur” și a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență

Potrivit proiectului de lege, vor fi montate pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale camere speciale. Acestea vor avea și rol de radar fix, România fiind singura țară din Uniunea Europeană fără astfel de radare, notează Economedia.

Ministerul Transporturilor propune crearea sistemului integrat ”E-sigur”. Radarele fixe vor fi semnalizate înainte cu 500 -1000 de m pe Autostradă, 100 – 500 de m în afara localităților și 50 -100 de m în localitate.

Camerele vor monitoriza și comportamentul șoferilor; este vorba de comportamentul agresiv. Pot înregistra și trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Sistemul va putea accesa mai multe baze de date ale statului cum ar fi sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere.

România a mai avut radare fixe pe șoselele de mare viteză în urmă cu 10 ani.

Proiectul se află în dezbatere publică până la finalul acestei luni.

Citește și: La 7 ani de la moartea polițistului Gigină, procesul bate pasul pe loc. Gabriel Oprea nu s-a prezentat la cel mai recent termen de judecată

Foto: Shutterstock