Confidenţialitate

Ministerul Sănătății, acuzat de medicii de familie din Suceava că a alocat un număr mult prea mic de vaccinuri pentru copii | AUDIO

Medicii de familie din Suceava acuză Ministerul Sănătății că a alocat un număr mult prea mic de vaccinuri destinate imunizării copiilor împotriva mai multor boli. Din totalul dozelor solicitate, la medicii de familie au ajuns mai puțin de o treime, astfel încât unii părinți au preferat să cumpere vaccinurile de la farmacii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nemulțumirea medicilor de familie din Suceava a fost exprimată de Irina Franciuc, președintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor generalişti. La nivelul județului Suceava au fost distribuite doar ceva mai mult de 2.000 de doze de vaccin din actualul lot care a fost transmis în teritoriu de Ministerul Sănătății.

În aceste condiții, medicii de familie vor primi doar câte 10 doze, în condițiile în care pe listele de așteptare sunt chiar și câte 70-80 de copii.

Vaccinul Hexacima, distribuit în cantități insuficiente, este împotriva mai multor boli, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul sau hepatita B.

Necesarul la nivelul județului Suceava este de 11.000 de doze, din care până acum au ajuns ceva mai mult de 4.500. Suceava este unul din județele unde rata de vaccinare este în scădere, iar actuala criză de doze nu face decât să îi îndepărteze și mai tare pe părinți de programul național de vaccinare.

Medicii de familie suceveni spun că au luat legătura și cu reprezentanții Ministerului Sănătății, care au promis că această criză de vaccinuri, care durează de mai bine de un an, se va rezolva până în luna septembrie, lucru care nu s-a întâmplat.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: România a primit peste 5.000 doze de vaccin împotriva variolei maimuței și va fi împărțit între 5 spitale de boli infecțioase