Confidenţialitate

Ministerul Sănătății a schimbat perioada de izolare pentru bolnavii Covid. Cei vaccinați vor sta acasă doar 5 zile | AUDIO

Perioade mai scurte de izolare pentru persoanele testate pozitiv: cele vaccinate vor sta în izolare 5 zile, la fel și cele trecute prin boală cu mai puțin de trei luni în urmă. Pentru persoanele nevaccinate și care au un prim test pozitiv perioada de izolare este de 7 zile.

Ministerul Sănătății a schimbat perioada de izolare pentru cei care sunt infectați cu SARS-CoV-2. Vor sta acasă 5 zile persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Pentru persoanele nevaccinate și care au acum primul test pozitiv izolarea este de 7 zile.

Recent și carantina pentru cei care au intrat în contact cu un caz pozitiv a fost redusă la 5 zile, indiferent dacă persoana era vaccinată sau nu. Exceptați de la această regulă sunt cei care au avut COVID în urmă cu 90 de zile.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:

„În general, vorbim de reducerea perioadelor de carantinare și izolare în România și în alte țări. Au avut la bază două principii importante: în primul rând, faptul că perioada de incubație este mai scăzut, că perioada de incubație la fel este mai scăzută, că timpul de infectare este la fel mai scăzut și doi, datorită faptului că există o contagiozitate foarte mare și sunt foarte mulți oameni că devin infectați. Pe baza acestor două premise inițiale, medicale, s-a identificat această măsură pentru a avea o continuitate și socială și economică la fel de importantă în acest context.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare în situația prezenței următoarelor simptome: febră înaltă persistentă, tuse seacă intensă sau care se accentuează, saturație mai mică de 94%, dureri toracice, oboseală și dureri musculare puternice.

Autor: Mihai Bucureșteanu

Sursa foto: Unsplash / Bermix Studio

Citește și: Comisia Europeană propune ca folosirea certificatului Covid să fie prelungită cu încă un an | AUDIO