Confidenţialitate

Ministerul Muncii pregătește din nou acordarea șomajului tehnic, pe fondul creșterii cazurilor Covid-19, anunță ministrul Budăi | AUDIO

La debutul valului 5 al epidemiei de Covid, Guvernul se angajează să acorde din nou șomaj tehnic, pentru angajații care nu mai pot merge la serviciu din cauza numărului mari de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Executivul va plăti o indemnizație de cel mult 75% din salariul mediu brut. Ministrul Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate pentru Europa FM:

„Indemnizația de șomaj tehninc, da, va fi 75% din salariul mediu brut prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.”

Întrebat dacă autoritățile plănuiesc să introducă noi restricții anti-Covid, ministrul Muncii a răspuns:

„Nu pot să vorbesc din punctul meu de vedere, al ministrului Muncii, de restricții, acolo sunt specialiștii care trebuie să vorbească. Eu îmi doresc să ne pregătim pentru a sprijini atât angajații, cât și angajatorii, dacă vor avea activitatea suspendată sau limitată pe perioada stării de alertă și trebuie să avem instrumentul și anume această măsură trebuie să fie dată prin act normativ aprobat de Guvern pentru a avea la dispoziție acest sprijin.”

Ministrul Muncii a mai declarat, în exclusivitate pentru Europa FM, că măsura ar urma să fie discutată și aprobată fie în ședința Executivului de miercuri, fie săptămâna viitoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În același timp, cei care obțin venituri din drepturi de autor vor putea primi o indemnizație pentru reducerea timpului de lucru, în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

Salariul mediu brut pe țară este în acest an de puțin peste 6.000 de lei.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Coronavirus în România: 3.900 de cazuri noi, cel mai mare număr din ultima lună și jumătate