Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor propune micșorarea plafonului de impozit pe profit pentru IMM-uri | AUDIO

În speranța că va face rost de mai mulți bani la buget, Ministerul Finanțelor propune micșorarea plafonului de la care microîntreprinderile plătesc impozit pe profit. Dacă până acum pragul veniturilor era de 1 milion de euro, de la 1 ianuarie, va fi de 500 de mii de euro. Reprezentanții IMM-urilor spun că măsura va face ca multe firme mici din România să se închidă și, contrar așteptărilor, nu va aduce sume mai mari la bugetul de stat.

În prezent, firmele cu venituri sub 1 milion de euro pot alege să plătească în locul impozitului pe profit care este de 16% un impozit pe venit de 1% sau de 3%, dacă vorbim de companii mici, fără salariați.

De la 1 ianuarie, se reduce pragul veniturilor până la care o companie poate fi încadrată în categoria microîntreprindere de la 1 milion de euro, cât este în prezent la 500 de mii de euro, ceea ce înseamnă că mai multe companii vor fi obligate să achite impozit pe profit.

Este vorba mai exact de 70-80% din totalul microîntreprinderilor care în prezent achită impozit pe venit – a spus la Europa FM, Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii. Critic guvernul că nu a oferit predictibilitatea pe care și-a doresc firmele, în condițiile în care, de la 1 ianuarie, acestea vor avea și alte constrângeri de natură financiară: „Salariul minim pe economie a crescut, așa încât de la 1 ianuarie va interveni o altă grilă de salarizare. Microîntreprinderile sunt de supraviețuire. O să vedem iar foarte multe întreprinderi care se vor închide, șomajul care va crește”.

Florin Jianu consideră că noua măsură va avea cu totul alt efect decât cel așteptat de Ministerul Finanțelor: „Statul își imaginează că va încasa mai mulți bani dacă schimbă pragul de impozitare, iar realitatea va arăta că va încasa mai puțini bani pentru că există predispoziția de a mări poate artificial cheltuieluile și să nu înregistreze acel profit la un nivel mare, iar atunci când plăteai taxe pe venit înseamnă de fapt o taxă pe cifra de afaceri, o taxp fixă și statul știa pe ce bani se bazează în fiecare an”.

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat de jurnaliști câți bani va aduce la buget noua măsură.

„Este o perspectivă de strategie împreună cu mediul economic pentru a demonstra că antreprenoriatul românesc poate să ducă povara”, a spus Adrian Câciu.

Reprezentanții IMM-urilor cer guvernului să nu modifice impozitarea și amintesc că discuțiile au pornit de la introducerea unui impozit pentru multinationale, iar nota de plată a ajuns să fie decontată de microîntreprinderile românești.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu barbhuiya

Citește și: Alexandru Rafila: Nu mergeți la persoanele vârstnice care nu sunt imunizate dacă nu sunteți vaccinați sau testați | AUDIO

Autor: Florentina Mihăiță-Zanfir

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.