Confidenţialitate

Ministerul Educației de la Chișinău s-a autosesizat cu privire la un marș aniversar ilegal la care profesorii și elevii de liceu ar fi obligați să participe pe 2 februarie | AUDIO

Marș de aniversare a unui referendum considerat ilegal – Se întâmplă în regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova. Profesori și elevi de liceu ar fi obligați să participe la evenimentul programat pe 2 februarie. Ministerul Educație de la Chișinău anunță că s-a autosesizat cu privire la marș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Euroasiatică, o organizație centrată în jurul Rusiei.

Tot atunci, peste 98% dintre participanți au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea”.

Chişinăul a declarat ilegal referendumul. Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în regiune.

Acum, un document publicat în presa de peste Prut și semnat de șefa Direcției Generale de Invățământ din Găgăuzia, prevede că profesorii și elevii de liceu din 44 de școli trebuie să participe la un marș pentru aniversarea a 10 ani de la referendum – considerat în continuare ilegal de Chișinău.

Drept urmare, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a anunţat că s-a sesizat din oficiu în privința marșului și cere ca procesul educțional să nu fie perturbat. Potrivit, TV8, vor fi sesizate și citez „organele judiciare”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Scandal în Parlament între AUR, PSD și PNL / Marcel Ciolacu va cere Ucrainei și Moldovei să argumenteze interdicția de intrare a lui George Simion în cele 2 state | AUDIO