Confidenţialitate

Ministerul Dezvoltării are în țară doar 261 de experți în stabilirea gradului de risc seismic al clădirilor. Alexandru Găvozdea: „Foarte puțin” | VIDEO

Ministerul Dezvoltării are prea puțini experți în stabilirea gradului de risc seismic al clădirilor. Este vorba de doar 261 la nivel național – spune la Europa FM, Alexandru Găvozdea, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România. În aceste condiții, declară el, despre multe clădiri nici nu se știe în ce grad seismic se încadrează și cât de expuse ar fi în cazul unui cutremur.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Evaluarea și încadrarea în diversele grade de risc seismic este limitată la un număr foarte redus de clădiri. Despre celelalte nu știm că sunt în diverse grade de risc seismic”, a spus Alexandru Găvozdea.

Marcel Bartic: Câți oameni sunt pregătiți? Câți experți? Câți specialiști avem capabili să facă astfel de evaluări?

Alexandru Găvozdea, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România: „Momentan, pe o listă actualizată, Ministerul Dezvoltării are în evidențele sale 261 de experți tehnici pentru domeniul Construcții Civile. Aș spune că într-o medie de 10 expertize pe an, per expert, este cam ce se poate aștepta. Foarte puțin”.

Soluția găsită de autorități ar fi o evaluare vizuală rapidă a clădirilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ministerul Dezvoltării a făcut împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții din București o metodologie care a fost aprobată în Ordin de Ministru chiar la finele anului trecut, o metodologie pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor și care în evaluare se poate face în mult mai puțin timp, inclusiv nu doar de către experți, ci și de ingineri, arhitecți, urbaniști sau chiar studenți sub îndrumarea unui inspector de specialitate, un inginer cu experiență în evaluările seismice. Aceste evaluări vizuale se pot face foarte rapid cu scopul nu de a înlocui expertiza, dar poate să stabilească nivelul de urgență și de prioritizare a intervenției”, a explicat Alexandru Găvozdea, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Kelemen Hunor: O parte din școlile încadrate în 2022 în risc seismic I au fost reîncadrate în risc seismic II pentru a fi eligibile pentru bani din PNRR | AUDIO