Confidenţialitate

Kelemen Hunor: O parte din școlile încadrate în 2022 în risc seismic I au fost reîncadrate în risc seismic II pentru a fi eligibile pentru bani din PNRR | AUDIO

Afirmație cel puțin îngrijorătoare a vicepremierului Kelemen Hunor. „O parte din școlile care anul trecut erau încadrate în categoria cu risc seismic I au fost reevaluate și încadrate la risc seismic II ca să fie eligibile să ia bani prin PNRR”, a declarat liderul UDMR într-un interviu pentru Euronews România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lista întocmită în septembrie 2022 și anunțată de guvern zilele trecute erau inițial 118 școli care funcționau în clădiri cu risc seismic I, adică pericol de prăbușire. În urmă cu două zile însă, Ministerul Educației a anunțat o listă finală cu 39 de unități de învățământ în această situație. Cum au „dispărut” de pe această listă aproape 80 de școli?

Kelemen Hunor, despre reîncadrarea unor școli din risc seismic I în risc seismic II pentru a obține fonduri din PNRR

„Noi am avut lista asta cu 118 clădiri. Între timp, am aflat că au mai fost niște reevaluări și încă în PNRR și în celelalte fonduri nu puteai să intri cu clădiri care aveau un grad de risc seismic I și atunci au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II câteva clădiri. Plus au fost niște erori care pe mine nu mă privesc fiindcă erorile s-au întâmplat într-o altă instituție, la Ministerul Educației”, a spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul Kelemen Hunor mai spune că „S-ar putea să fie și o greșeală, au fost și consolidate unele clădiri”.

Mai mult, autoritățile nu știu exact câte școli funcționează în clădiri cu risc seismic. Din cele 32.600 de instituții de învățământ din toată tara, mai puțin de 2.800 sunt evaluate. Peste 28.800 nu au fost expertizate.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Proiect al Ministerului Dezvoltării: Clădirile marcate cu bulină roșie nu vor putea fi închiriate | AUDIO