Confidenţialitate

Ministerul de Externe dă vina pe Diaspora pentru modul în care s-a votat în străinătate

Continuă audierile în comisia parlamentară care se ocupă de anchetarea unor presupuse fraude electorale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a declarat, marţi,că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, ea precizând că “în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Laura Elena Chiorean, a declarat, marți, în cadrul audierii din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai, că au fost raportate de misiunile diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, “care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice”.

“În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot și au fost câteva dintre aceste incidente raportate. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, de exemplu, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente”, a declarat Laura Elena Chiorean.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi că în urma activităţilor desfăşurate de către structurile MAI au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 privind posibile fraude la vot la alegerile din 26 mai.

Carmen Dan a adăugat că cele mai multe dosare penale rămase în lucru sunt în Bucureşti – 31, în Giurgiu – 22, în Prahova – 12, în Harghita – 10, în Vaslui – 8, în Argeş – 6.

Carmen Dan a mai menţionat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a permis vizualizarea de către MAI a notificărilor privind semnalările de posibile fapte cu caracter penal, cum ar fi votul multiplu, votul fără drept sau utilizarea unui document de identitate fals sau nul.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marţi în fata comisiei că – din punctul său de vedere – tabletele informatice care au înregistrat votanții au funcționat defectuos.

“Am avut două sau trei discuţii telefonice cu dl. general Basilca în cursul zilei de 26 mai, sesizându-i faptul că se trece de mai multe ori cartea de identitate prin sistem şi că înregistrarea, validarea aceasteia intervine destul de greu. Din toate aceste discuţii, cumva confirmate şi de directorul STS, am  extras că operarea acestor tablete era deficitară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele comisiei de anchetă, Lia Olguta Vasilescu, i-a cerut ministrului de Interne să pună la dispoziția Parlamentului actele înregistrate de polițiști în momentul în care au fost făcute sesizări de fraudă.

În plus, aceasta a vrut să știe dacă au existat filtre de poliţie pe şosele care să verifice autocarele, pentru a fi prevenit astfel turismul electoral.

Răspunsul primit din partea secretarului de stat din Ministerul de Interne a fost că au existat controale în trafic în ziua votului, dar nu a fost vizat în special fenomenul de turism electoral.

“De ce în anumite localităţi care nu spun nimic din punct de vedere turistic există posibilitatea să fi venit 200-300 de cetăţeni la secţiile respective de vot.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot astăzi a fost audiat și reprezentantul Ministerului de Externe.

În fata membrilor comisiei a venit secretarul general Laura Chiorean, ministrul Teodor Melescanu fiind plecat din tară.

Ea a declarat că anul acesta a fost înființat un număr record de secții de votare în afara ţării – 441 – şi a prezentat comisiei un lung şir de incidente înregistrate la secţiile din diaspora.

Secretarul general din cadrul Ministerului de Externe, Laura Chiorean:

“Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, în Italia, de exemplu, forţele de ordine le-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente. Aceleaşi grupuri la care făceam referire – 200 – 500 de persoane – în unele situaţii ne-a fost raportat  că au venit la vot cu una-două ore înainte de deschiderea secţiilor, ceea ce a creat o coadă, ceea ce a făcut ca cei care se prezentau la ora obişnuită la vot să aibă o anumită stare… mulţi dintre ei se aşezau din nou la coadă…”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.