Confidenţialitate

Milan Kundera a murit la 94 de ani

Scriitorul ceh Milan Kundera a murit la vârsta de 94 de ani, după o boală îndelungată, după cum a confirmat Anna Mrazova – purtătoarea de cuvânt a Bibliotecii „Milan Kundera”. Scriitorul a explorat de-a lungul unei jumătăți de secol temele ființei și ale trădării în poezii, piese de teatru, eseuri și romane.

Milan Kundera și-a părăsit țara natală pentru Franța în 1975, după ce a fost expulzat din Partidul comunist Cehoslovac pentru „activități anticomuniste”. Scriitorul a trăit 40 de ani în exil, la Paris, după ce i-a fost retrasă cetățenia cehă în 1979.

La Paris a scris unele dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, printre care „Insuportabila ușurătate a ființei”.

Milan Kundera s-a născut la 1 aprilie 1929 și înainte de a se dedica scrisului a studiat muzica cu tatăl său, un renumit pianist și muzicolog. Kundera a devenit profesor de Literatură Universală la Academia de Film din Praga în 1952.

Membru entuziast al Partidului Comunist în tinerețe, Kundera a fost exclus din partid de două ori, o dată în urma unor „activități anticomuniste” în 1950 și din nou în 1970, în timpul represiunii care a urmat „Primăverii de la Praga” din 1968, în cadrul căreia a fost una dintre vocile principale, cerând public libertatea de exprimare și drepturi egale pentru toți, scrie The Guardian.

„Gluma”, primul său roman publicat în 1967

Primul său roman, „Gluma” din 1967, a fost inspirat de această perioadă și a avut un mare succes. O examinare polifonică a soartei și a raționalității în jurul unei glume despre Troțki pe care un student o scrie pentru a impresiona o fată, romanul a dispărut din librării și biblioteci după ce tancurile rusești au ajuns în Piața Wenceslas.

Kundera a ajuns pe lista neagră și a fost concediat din postul de profesor. Lucrând în cabaretele din orașele mici ca trompetist de jazz, și-a găsit în sfârșit libertatea artistică – imposibilitatea publicării îi ridicase, într-un fel, povara cenzurii de pe umeri.

Milan Kundera s-a mutat în Franța în 1975

După ce și-a pierdut speranța că Cehoslovacia se va reforma vreodată, s-a mutat în Franța în 1975, și-a pierdut naționalitatea cehă în 1979 și a devenit cetățean francez în 1981.

„Insuportabila ușurătate a ființei”, romanul ecranizat care l-a propulsat în lumea literară

Susținut de prietenul său Philip Roth, care l-a publicat pe Kundera în cadrul seriei Scriitori din Cealaltă Europă, publicarea romanului „Insuportabila ușurătate a ființei”, în 1984, a fost cea care i-a confirmat statutul de vedetă internațională. Plasat în atmosfera amețitoare a Pragăi din 1968, romanul urmărește două cupluri care se luptă cu politica și infidelitatea, examinând tensiunea dintre libertate și responsabilitate.

Adaptarea cinematografică realizată de Philip Kaufman în 1988, cu Daniel Day-Lewis și Juliette Binoche, a asigurat ascensiunea lui Kundera în stratosfera literară.

Sursa foto: Twitter / Radio Prague International

Citește și: Claudiu Bleonț, despre rolul lui Nicolae Ceaușescu: Când s-a produs bucla aceea, parcă i-am văzut chipul lui – o combinație între chipul lui și chipul meu | AUDIO