Confidenţialitate

Mihnea Costoiu va fi judecat în dosarul de corupție, dar judecătorii vor analiza dacă poate scăpa sau nu de proces

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, va fi judecat în continuare în dosarul de corupție „Cutezătorii”, dar judecătorii vor analiza la următorul termen dacă fostul secretar de stat în Ministerul Educației poate scăpa sau nu de proces.

Înalta Curte de Casație și Justiție a repus pe rol dosarul în care Costoiu a fost deja condamnat în primă instanță,  pentru abuz în serviciu, la 3 ani închisoare cu suspendare.

Potrivit Agerpres, Judecătorii de la Instanța Supremă au repus dosarul „Cutezătorii” pe rol pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Iar la finalui lui octombrie, un complet de la Instanța Supremă a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile inculpaților.

Rectorului Politehnicii a fost condamnat pentru o faptă comisă ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în 2009, după ce a fost trimis în judecată acum 4 ani.

Potrivit DNA, Costoiu a încheiat în numele Ministerului Educației cu Fundaţia Dinu Pescariu un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS).

Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului, a explicat  DNA.

Procurorii au susținut că documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului.

Paguba adusă Ministerului Educației ar fi fost de aproape 11 milioane de euro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ministrul Energiei: Ordonanța care se referă la prosumatorii de energie vorbește despre introducerea unei taxe în 2026, nu aplicarea sigură a acesteia | AUDIO