Confidenţialitate

Michael Phelps, sportivul cu cele mai multe medalii câștigate la Jocurile Olimpice

Înotătorul american Michael Phelps, în vârstă de 31 de ani, este sportivul cu cele mai multe medalii câștigate în istoria Jocurilor Olimpice de vară, potrivit site-ului guinnessworldrecords.com.

Phelps a câștigat în total 22 de medalii la trei dintre edițiile Jocurilor Olimpice, din 2004, la Atena, în 2008 la Beijing și 2012 la Londra.

Sportivul are un total de opt medalii de aur câştigate la Beijing, la care se adaugă şase medalii de aur şi două de bronz obţinute la Atena, în 2004 şi alte patru medalii de aur şi două de argint obţinute la Jocurile Olimpice de la Londra.

“The Baltimore Bullet”, așa cum este supra-numit înotătorul american, a depăşit-o pe gimnasta sovietică Larisa Latînina, cu cele 18 medalii olimpice câștigate la Jocurile Olimpice dintre anii 1956 și 1964.

Americanul deţine şi recordul referitor la cele mai multe medalii de aur câștigate la o singura ediție a Jocurilor Olimpice, cu cele opt medalii la Beijing, China, în vara anului 2008.

Michael Phelps 2

Cu acest record, Michael Phelps l-a depășit pe compatriotul său, Mark Spitz, care era tot înotător și care deținea recordul de șapte medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice de vară din 1972 — Munchen (R.F. Germania).

În timpul câștigării celor opt medalii de aur, Michael Phelps a stabilit și opt recorduri mondiale la probele de înot la care a concurat, cinci recorduri individuale și trei ca și component al echipei naționale de înot a Statelor Unite.

La sfârşitul lunii trecute, americanul a participat la calificările naţionale pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

Acesta a concurat în proba de 200 metri fluture, prima probă la care a participat la prima sa ediţie a Jocurilor Olimpice, în 2000. Phelps a câştigat proba, nu însă fără emoţii, lupta fiind destul de strânsă.

Foto: Michael Phelps/Facebook