Confidenţialitate

Mica Unire: La Iași au loc proteste pentru subfinanțarea Moldovei, iar la Constanța va avea loc o horă în Marea Neagră | AUDIO

Ziua Unirii Principatelor Române, numită și Mica Unire, este prilej de manifestări în marile orașe ale țării, dar și de proteste. Mai multe organizații civice, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A 8 și asociația ReSET, anunță pentru marți proteste la Iași, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

Organizațiile vor să atragă atenția astfel asupra inegalităților privind finanțarea și investițiile din regiunile istorice ale țării. Activistul civic Daniela Mitrofan:

„Ce ne dorim este să atragem atenția, să spunem „Stop” discriminării Moldovei pentru că în Moldova nu există niciun centimetru de autostradă, nu avem spitale, Moldova este subfinanțată, există o puternică corupție în administrația locală, județeană. Ne dorim echitate pentru Moldova, să le spunem că noi cei de aici nu mai vrem pur și simplu să acceptăm și doar să auzim mesaje siropoase care ne sunt spuse de la microfon în fiecare an.”

Primarul Mihai Chirica, subliniind importanța zilei de 24 ianuarie:

„Discursurile oficiale, hora Unirii și depunerile de jerbe de la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi. Este un șir de evenimente care a devenit tradițional pentru întreaga Moldovă.”

La Iași, manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române debutează la ora 10.00 cu un concert de muzică populară. Vor urma alocuțiuni ale oficialităților, depuneri de coroană la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară și tradiționala horă a unirii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Dobrogea se pregătește sa sărbătorească Ziua Unirii, cu ample ceremonii militare și religioase.

Pe lângă evenimentele organizate de autoritățile locale împreună cu Forțele Navale Române, vor fi localnici care au ales sa sărbătorească Ziua Unirii cu o horă în mare.

La Contanța, autoritățile locale și marinari ai Forțelor Navale Române participă, de la ora 10.00, la festivitățile de Ziua Unirii în Piața Ovidiu. Sunt așteptați să vină mii de constănțeni pentru a cânta și dansa alături de fanfara militară a flotei hora Unirii.

La aceeași oră, în Piața Republicii din Mangalia, va avea loc o amplă ceremonie militară și religioasă.

Sorin Coadă, un constănțean patriot cum este cunoscut, se pregătește de ceva vreme împreună cu alți 6 prieteni pentru a sărbători într-un mod original Ziua Unirii:

„Încercăm să facem ceva, o chestie inedită pentru această zi specială pentru noi. Am stabilit că aici, la Constanța, să profităm de mare, să ieșim să facem frumos o baie cu toții și nu numai o baie. Să ieșim cu steagurile în mână și practic să facem hora Unirii în apă.”

Și la Tulcea va fi sărbătoare. Autoritățile locale și militarii Flotilei Fluviale vor participa la ceremoniile militare și religioase organizate de la ora 11.00 în Piața Tricolorului din oraș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autori: Silvia Craus, Ghiulfer Predescu

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Citește și: Minivacanța de 24 ianuarie: Care sunt destinațiile preferate de români și cu cât s-a scumpit cazarea față de anul trecut