Confidenţialitate

Medicii se plâng de noile vaccinuri anti-Covid. Spun că sunt obligați să nu aibă pierderi mai mari de 50% din numărul de doze, altfel îl plătesc | AUDIO

Aproape 700.000 de vaccin anti-Covid, adaptat noilor tulpini, au ajuns deja la centrele regionale de distribuție din țară, anunță ministerul Sănătății într-un răspuns pentru Europa FM. Vaccinul urmează să fie trimis cabinetelor medicilor de familie din țară prin direcțiile de sănătate publică. Și de aici încep problemele.

Medicii trebuie să ceară cantitatea de care au nevoie, dar sunt obligați prin contractul cu DSP să nu aibă pierderi de mai mult de 50% din numărul de doze. În caz contrar sunt buni de plată. Un flacon de vaccin anti-Covid conține 6 doze care trebuie folosite într-un anume interval de timp de la deschidere.

Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, la Europa FM:

„Eu o să fac comandă la la Direcția Sănătate Publică după ce voi reuși să catagrafiez pentru că noi aveam în acest moment avem o altă problemă în Medicina de familie în sensul că numărul de doze acceptate ca fiind pierdute nu trebuie să depășească 50% din numărul de doze primite. Ori vaccinul Covid-19 are o particularitate în sensul că acesta este distribuit sub formă de flacoane multidoză și inclusiv vaccinul bivalent care a sosit acuma este într-un flacon care conține 6 doze. Ca atare noi în interiorul celor 12 ore în care putem folosi flaconul de la momentul înțepării va trebui să strângem un număr de cel puțin jumătate din numărul de doze din flacon astfel încât să nu avem pierderi care după aceea ar putea fi imputabile.(…) În interiorul celor 12 ore eu trebuie să chem 6 pacienți care să poată să fie vaccinați în aceeași zi. Se acceptă o pierere de 50%, deci dacă eu voi avea 2 pacienți care să vorbesc pentru vaccinare nu voi putea să deschid flaconul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În aceste condiții medicii de familie ezită să comande vaccinurile:

„În contractul anterior pe care îl aveam cu Casa de Asigurări de Sănătate nu existau aceste limitări de imputare a dozelor care nu sunt folosite dintr-un flacon, motiv pentru care în acest moment noi suntem destul de circumspecți și mai ales grijulii cu privire la deschiderea unui flacon și comandarea vaccinului care să ajungă la cabinetul nostru, tocmai pentru nu fi supuși la un moment dat riscului de a trebui să decontăm niște sume care practic nu țin de noi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vaccinul hexavalent lipsește în aproape toată țara. Gindrovel Dumitra: „Trebuie să apară în cabinete în decembrie, sperăm ca estimările să fie realiste”