Medic toxicolog: Pesticidul folosit la Timișoara este restricționat la folosire | AUDIO

Pesticidul folosit la deratizarea de la Timişoara, DELICIA GASTOXIN, este încadrat de Uniunea Europeană în grupa I de risc şi are un regim special de autorizare, declară pentru Europa FM medicul primar Radu Ţincu, specialist în toxicologie la Spitalul Floreasca.

El a explicat şi cum acţionează substanţele din acest insecticid.

“Este chiar restricționat la folosire, tocmai din cauza toxicității inhalatorii extrem de ridicate. Oamenii s-au intoxicat pe calea aerului, s-a inhalat un gaz care se numește fosfină, gaz care este extrem de toxic și care acteaza metabolismul celular astfel încît celulele nu mai pot folosi oxigenul pentru obținerea ciclurilor metabolice și se blochează întreaga activitate metabolică, în special în acele organe care au nevoie de oxigen foarte mult, cum ar fi creierul, inima, musculatura”, a spus medicul la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, în spitalele din Timişoara mai sunt internate 30 de persoane, între care 19 copii.
Radu Ţincu spune că dacă pacienţii vor fi externaţi, ei se vor putea întoarce în locuinţele decontaminate fără a mai fi în pericol: “In principiu acest gaz are un timp de înjumătățire în mediu de cinci ore; după această perioadă de timp, în mod natural, gazul nu mai este activ. Cu atît mai mult, cei de la ISU au decontaminat locul, ceea ce ne certifică faptul că nu mai sînt urme de substanțe toxice”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii l-au reținut, în această dimineață, pe patronul firmei care a efectuat deratizările în două blocuri de locuințe din oraș.Bărbatul a fost audiat toată noaptea de polițiști.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS