Confidenţialitate

Marea Britanie: Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor, favorit în cursa pentru desemnarea noului premier. Boris Johnson s-a retras din competiție

În Marea Britanie, candidaturile pentru funcția de prim-ministru mai pot fi depuse până luni, la prânz, adică până la 13.00, ora locală. Deocamdată, doar două persoane și-au anunțat oficial candidatura. Este vorba despre doi foși miniștri, unul al apărării, celălalt al finanțelor, iar Boris Johnson a anunțat că nu se va mai înscrie în cursă.

„Cred că mai am multe de oferit dar mă tem că acum pur și simplu nu este momentul”, a declarat Boris Johnson, potrivit The Guardian, anunțându-și astfel retragerea din cursa pentru desemnarea noului lider al partidului Conservator și implicit pentru alegerea viitorului premier al Marii Britanii.

Fost ministru al finanțelor, Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, a confirmat că se înscrie în cursa pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii, post rămas liber după demisia lui Liz Truss. El a promis că va uni partidul și va redresa economia. Are șanse foarte mari de a deveni noul premier al Regatului Unit, după retragerea din cursă a fostului său șef de cabinet, Boris Johnson.

Sunak a părăsit guvernul în iulie, declanșând o rebeliune fără precedent la adresa lui Boris Johnson. Iar decizia sa de a candida l-ar fi făcut pe Boris Johnson să revină dintr-o vacanță în Caraibe pentru a încerca să obțină sprijinul a 100 de parlamentari ca să participe la scrutinul de luni, potrivit Reuters.

BBC scrie că Rishi Sunak are un avans considerabil în fața lui Boris Johnson, 133 de semnături, față de numai 55 câte a adunat fostul premier. Acesta din urma, deși nu și-a anunțat oficial candidatura, e susținut puternic de ministrul Apărării, Ben Wallace.

Fostul ministru al Apărării, Penny Mordaunt și-a anunțat de asemenea candidatura la funcția de premier. Conservatorii  trebuie să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final.Ei vor alege până vineri, 28 octombrie, noul lider al partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Dacă va fi ales, Rishi Sunak ar fi primul prim-ministru de origine indiană din Regatul Unit. Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960.

Foto: Shutterstock

Citește și: Două lanțuri supermarketuri din Marea Britanie au acceptat la vânzare fructe și legume care nu respectă standardele de dimensiune și aspect | AUDIO