Confidenţialitate

MAREA BRITANIE: Palatul Westminster, închis pentru public

Sediu al parlamentului britanic,  Palatul Westminster a fost închis pentru public din cauza riscului ridicat în urma atentatului de luni seară de la Manchester Arena, în urma cărui au murit 22 de persoane şi 60 au fost rănite.

Toate tururile ghidate, evenimentele, banchetele sunt anulate ‘cu efect imediat’. Dispoziţia va rămâne în vigoare până la notificări ulterioare, anunţă pagina de internet a legislativului de la Londra.

Premierul britanic Theresa May anunţa, marţi seară, că nivelul de alertă teroristă în Regatul a fost ridicat de la ‘grav’ la ‘critic’, cel mai înalt posibil, ceea ce înseamnă că un nou atentat este considerat ca fiind ‘iminent’.

Armata va fi desfăşurată pe străzi şi la principalele instituţii publice pentru a sprijini misiunile poliţie.

Parlamentul britanic şi-a încheiat activitatea, înaintea alegerilor legislative anticipate, programate pe 8 iunie.

Autorităţile din Regat încearcă să afle dacă atentatorul sinucigaş de la Manchester a acţionat pe cont propriu sau făcea parte dintr-o grupare teororistă. Individul a fost identificat ca fiu al unor refugiaţi libieni, ajunşi în Regatul Unit în urmă cu două decenii, după ce au fugit de regimul dictatorului Muammar Gaddafi.

Atacatorul şi-a detonat încărcătura explozivă la finalul unui concert susţinut de cântăreaţa americană Ariana Grande pe Manchester Arena. Majoritatea victimelor au vârste fragede.

Legiştii depun eforturi să identifice persoanele decedate.

Reuniţi marţi seară în faţa sălii de concerte, pentru a aprinde lumânări în memoria celor ucişi, mulţi locuitori din Manchester se întreabau cum de sângerosul atentat n-a putut fi dejucat, în condiţiile în care Marea Britanie, şi alte state occidentale, sunt în stare de alertă. Cei prezenţi la spectacolul de alaltăseară au denunţat lipsa unor măsuri de securitate adecvate, susţinând că nimeni nu i-a controlat atunci când au pătruns în incintă.

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat actul criminal, deşi susţine frecvent că se află în spatele atacurilor comise în lume, fără să prezinte dovezi ale implicării directe.

Interpol a anunţat că sprijină ancheta autorităţilor britanice.