Confidenţialitate

Marea Britanie cercetează informațiile despre o posibilă utilizare a armelor chimice la Mariupol | AUDIO

Marea Britanie încearcă să verifice informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, un oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună. Anunțul a fost făcut de şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, pe contul său de Twitter. Secretarul de stat britanic pentru forțele armate spune, între timp, că toate opțiunile ar fi pe masă ca răspuns la o eventuală folosire a armelor chimice în Ucraina.

„Informaţii indică faptul că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri pentru a verifica informaţiile”, a declarat Liz Truss.

Orice utilizare a acestui tip de arme „ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi îi vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său”, a adăugat ea.

Secretarul de stat britanic pentru forțele armate, James Heappey, a spus la Sky News că folosirea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar primi un răspuns din partea comunității internaționale, iar toate opțiunile sunt pe masă în legătură cu felul în care acest răspuns va arăta.

La rândul său, parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a declarat că Rusia a folosit o „substanţă necunoscută” la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie. „Foarte probabil arme chimice”, a adăugat ea pe Twitter.

Regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susţinuse anterior, într-un mesaj publicat pe Telegram, că o dronă rusă a aruncat o „substanţă toxică” asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă de probleme respiratorii şi neurologice.

Agenția France Presse nu a fost în măsură să verifice imediat aceste afirmaţii în mod independent. Moscova a negat că a comis crime de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată la 24 februarie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O delegație internațională de lideri religioși vizitează marți Ucraina | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.