Confidenţialitate

Marcel Vela, despre noile buletine electronice: Vor îndeplini și funcția de card de sănătate și vor fi necesare pentru călătoriile în străinătate | AUDIO

Începând din vara anului viitor, toți românii vor putea cere buletine electronice. Noile cărți de identitate vor avea CIP și vor îndeplini și funcția de card de sănătate.

Vom putea călători în țările membre ale Uniunii Europene doar cu buletinele electronice, iar până în 2031 pot merge fără pașaport și cei care nu au apucat să schimbe cartea de identitate, dar au un buletin valabil.

Ministrul de Interne Marcel Vela a cuprins aceste detalii într-un proiect de ordonanță de urgență, aflat acum în dezbatere publică.

Cartea electronică de identitate va asigura funcționalitatea de card de sănătate. Documentele electronice de identificare vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care prezintă documentul este, în fapt, titularul acestuia”, a spus Marcel Vela.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-au găsit soluții și pentru cei care nu doresc buletin cu CIP.

Când le expiră actul de identitate, vor putea alege să facă un buletin simplu. Documentul nu va ține loc de card de sănătate, iar dacă doresc să iasă din țară, cei care aleg carte de identitate fără CIP vor avea nevoie obligatoriu de pasaport.

“Această carte de identitate simplă nu va conține un CIP ori date electronice dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Aș dori să atenționez că acest tip de carte, fără CIP, nu va putea fi folosit, începând de anul viitor, pentru a ieși din țară”, a subliniat ministrul de Interne.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.