Confidenţialitate

Marcel Ciolacu: “Vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult”

După ce Guvernul a anunțat că intenționează să reducă finanțarea bisericilor, Marcel Ciolacu a reacționat, printr-un mesaj pe Facebook, în care consideră că “vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult”.

“Anul trecut nu ne-au lăsat nici măcar să luăm lumină în seara de Paște! Ne-au interzis accesul în biserici. Ne-au pus #credința la grea încercare, aruncând asupra românilor un potop de amenzi și învrăjbind tinerii contra bătrânilor.

Anul acesta continuă atacul la fibra noastră națională. Vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar în patrimoniul național, dar și în patrimoniul universal, prin tăierea cu 90% a investițiilor în conservarea și protejarea acestora”, a comentat pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Proiectul de buget de stat prevede reducerea în 2021 cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Banii sunt folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Tot potrivit proiectului, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei. Contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021.