Confidenţialitate

Guvernul Cîțu adoptă, vineri, proiectul bugetului de stat

Guvernul de coaliție se reunește în şedinţă, vineri, pentru a aproba proiectul bugetului de stat pe 2021.

Alocările sunt contestate de sindicaliști, nemulțumiți de înghețarea salariilor.

Ținta de deficit bugetar este de 7,16%.

„Consiliul Fiscal a spus că e un buget credibil şi poate să fie atins deficitul propus în acest an”, a precizat premierul Florin Cîțu, potrivit căruia documentul este configurat pe “reformă” și o creştere economică de 4,3%.

În schimb, Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului.

După adoptarea în Guvern, proiectul va fi trimis la Parlament pentru votul final. Opoziția social-democrată a anunțat că pregătește mai multe amendamente.

Executivul a adoptat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că, începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie este majorată cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

În plus, „studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”.