Confidenţialitate

MApN: Primele 5 aeronave ale Centrului European de Instruire F-16 au aterizat la Fetești

Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au ajuns marți – 7 noiembrie 2023 – în România, transmite Ministerul Apărării Naționale. Acestea se află la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

Aeronavele vor fi utilizate pentru instruirea piloților de aeronave F-16 în hubul internațional European F-16 training center- EFTC, înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16.

MApN: „Acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO”

„Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

„EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia”, mai spune MApN.

„Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO.

Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Peste 100 de români vor fi evacuați din Fâșia Gaza. Mircea Barbu: „Știu sigur că există cel puțin un minor neînsoțit care va trebui evacuat” | AUDIO