Confidenţialitate

Manifestaţii ale celor care denunţă modificarea Codului Penal, în mai multe orașe

Peste 2.000 de persoane s-au adunat, miercuri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a demonstra împotriva adoptării grăbite în Parlament a modificărilor aduse Codului Penal, prin care sunt dezincriminate cele mai multe situaţii de abuz şi neglijenţă în serviciu.

Potrivit Agerpres, manifestanţii au blocat traficul pe arterele principale care duc înspre sediul Guvernului, respectiv bd. Lascăr Catargiu, bd. Aviatorilor şi bd. Kiseleff.

În stradă s-au aflat şi persoane care consideră autorităţile responsabile pentru moartea lui Călin Farcaş, tânărul din Braşov care a aşteptat doi ani un transplant de plămâni, dar a devenit victima birocraţiei.

Câteva sute de oameni au protestat, de asemenea, la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov şi Iaşi.

Cele mai importante modificări ale Codului Penal:

  • Abuzul în serviciu, dezincriminat parțial, cu pedeapsa maximă redusă de la 7 la 5 ani și cu eliminarea din legea DNA, este redefinit astfel: „Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv,un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”.
  • Articolul care incriminează azi neglijența în serviciu care se poate pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 3 ani se abrogă.
  • „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.
  • Mărturia mincionoasă este parțial dezincriminată.
  • Este redefinit grupul infracțional organizat. Pentru a fi astfel recunoscut trebuie să fi fost creat „în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”. În plus, noua lege prevede că „nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului.”

„Hai în stradă! Hai să spunem Președintelui să nu își abandoneze rolul constituțional. Hai să spunem partidelor de opoziție să nu renunțe la luptă. Hai să spunem Curții Constituționale să își respecte menirea. Hai să spunem aliaților noștri din UE și NATO să continue să ne ajute. Hai să spunem magistraților că nu sunt singuri. Putem contribui la stoparea acestor modificări odioase aduse codurilor penale” – se arată pe pagina de Facebook a evenimentului creat de comunitatea Corupţia Ucide.