Malaezia nu mai primeşte deşeuri din alte ţări

Malaezia avertizează că nu mai este dispusă să primească deşeuri din alte ţări şi a început să trimită în ţările de origine sute de containere pline cu gunoi din plastic.

Mica ţară din sudul Asiei a devenit ţinta transportatorilor de deşeuri, mai ales după ce China a interzis acum trei ani, importurile de deşeuri rezidenţiale.

Ministrul mediului de la Kuala Lumpur, Yeo Bee Yin, în vârstă 36 de ani, a fost personal să vadă cele 150 de containere pline cu deşeuri pe care Malaezia le-a trimis înapoi în cele 13 ţări din care au venit. Printre ele Franța, Marea Britanie şi Statele Unite.

Este vorba despre peste 3.700 de tone de gunoi. “Nu este vorba de bani, ci de demnitate. Iar Malaezia nu va plăti nimic pentu returnarea acestor gunoaie”, a spus tânărul ministru.

Regiunea a fost inundată de deşeuri din plastic, după ce China a interzis importul de deşeuri din acest material. China şi-a pus ca ţintă ca până în 2025 să nu mai folosească ambalaje de unică folosinţă din plastic.

Odată cu aceste măsuri, multe companii specializate în reciclare s-au mulat în Malaezia, iar nenumărate nave au debarcat ilegal deşeuri aici.

În ultimii 2 ani, Malaezia a închis peste 150 de hale în care era prelucrat gunoi ilegal.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS