Confidenţialitate

MAI propune supravegherea audio-video a alegerilor

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea supravegherea audio-video a alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Guvernul discută, în şedinţa de astăzi, propunerea.

Ar fi pentru prima oară când procesul de votare şi numărare a sufragiilor s-ar filma, ca examenul de Bacalaureat.

La precedentele alegeri, au existat suspiciuni că reprezentanţii partidelor în secţiile de votare comit nereguli, dar care nu pot fi dovedite în lipsa probelor.

Organizarea unor alegeri corecte se numără printre obiectivele actualului executiv.

Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot va fi cel care, potrivit proiectului, va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, se arată în proiectul hotărârii de guvern publicat pe site-ul MAI.

Persoanei care va înregistra procedura electorală i se va interzice să realizeze copii ale acesteia, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Înregistrările vor fi puse ulterior la dispoziţia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care le va păstra pe o perioadă de trei luni. STS urmează să fie singura instituţie abilitată să copieze înregistrările şi la împlinirea termenul de trei luni să le distrugă.

Ministerul Afacerilor Interne va asigura achiziţionarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea “VOTAT”.

Ministrul Dragoş Tudorache le-a transmis, ieri, prefecţilor că obiectivul organizării procesului electoral este acela de a avea cele mai puţin contestate alegeri.