Confidenţialitate

Dr. Sandra Alexiu: Tot mai mulți copii ajung la spital cu pneumonii, pe fondul reducerii expunerii la virusuri în pandemie | AUDIO

Număr ridicat de cazuri de pneumonie severă la copii. Micuții care ajung la spital necesită în foarte multe cazuri aport de oxigen suplimentar, a spus medicul Sandra Alexiu în emisiunea Deșteptarea la Europa FM.

Președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov subliniază că numărul de infecții respiratorii este mult mai ridicat pentru această perioadă a anului și din cauza faptului că școala a început mai devreme, iar copiii au reintrat în colectivitate, unde virusurile se transmit mult mai ușor:

„E adevărat că numărul de copii cu infecție respiratorie este foarte mare, dar să nu uităm că a început școala. Intrarea în colectivitate unde se transmit mult mai ușor toate infecțiile respiratorii, problema este a acestor cazuri de pneumonie severă care au nevoie de aport de oxigen și asta se întâmplă pentru că toate măsurile de lockdown și toate măsurile de izolare, felul în care părinții au încercat să își protejeze copiii în acești doi ani au dus și la expunerea lor mai redusă la toate virusurile din jur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Sandra Alexiu recomandă părinților să nu le administreze copiilor medicamente încă de la primele semne de boală, pentru că astfel vor bloca formarea de anticorpi. Adulții sunt sfătuiți să îi țină pe cei mici acasă dacă sunt răciți și să consulte medicul de familie:

„Important e să știe și părinții să nu înceapă să dea medicamente la cel mai mic semn de răceală pentru că imunitatea se formează în momentul în care organismul este pus în alertă. Dacă un virus întâlnește un copil atunci copilul începe să se apere, face puțină febră și începe să facă secreții nazale și atunci încep să se formeze anticorpii. Să nu înceapă imediat cu medicația ci mai degrabă să aibă grijă să ofere un mediu sigur, să ofere hidratare, să rămână acasă și să nu meargă la grădiniță sau la școală ca să nu-i contamineze și pe ceilalți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Testarea anti-Covid-19 este de asemenea recomandată atunci când copii dau semne de răceală și gripă.

În emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, Sandra Alexiu spune că testele de salivă, cele care au fost împărțite și în școli de către autorități, au o eficacitate mai scăzută în depistarea infectării cu coronavirus:

„Testele de salivă oricum nu prea sunt relevante pentru niciun fel de tulpină de coronavirus. Din punct de vedere al profesionismului trebuie să spun că eu prefer să folosesc testele nazale când e vorba de testarea rapidă. Eu mă confrunt cu o reticență a părinților în ceea ce privește testarea, noi încercăm să testăm toți copiii care vin răciți. Coronavirusul va rămâne cu siguranță printre noi, în momentul acesta nu sunt foarte multe cazuri, sigur că venind sezonul rece lucrurile se vor schimba. Trebuie să rămînem în alertă pentru că se pare că vom avea un sezon de gripă greu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: SUA: „Pandemia s-a sfârșit”, transmite Joe Biden, chiar dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să provoace îmbolnăviri

Foto: Shutterstock