UPDATE: Magistraţii care candidează pentru postul de procuror şef al DNA, intervievaţi astăzi | AUDIO

UPDATE: Până acum, au fost ascultaţi doi candidaţi, Mariana Alexandru şi Crin-Nicu Bologa.

Plecată subit din DNA în 2014, Mariana Alexandru a explicat că reculul luptei anticorupţie are loc inclusiv din cauza dosarelor instrumentate cu greşeli şi soldate cu achitări definitive. Iar Crin-Nicu Bologa a atras atenţia că DNA vă rămâne din acest an, fără încă o competenţă.

Cu o vechime de 30 de ani în Procuratură, dintre care 9 la structura centrală a DNA, Mariana Alexandru crede că încrederea în Direcţia Anticorupţie trebuie imediat refăcută. Ea a fost afectată de greşelile comise în trecut, susţine procuroarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât a lucrat la DNA, procuroarea Mariana Alexandru a instrumentat dosare în care i-a trimis în judecată pe fostul premier Adrian Năstase şi pe fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, ambii condamnaţi definitiv.

A plecat brusc, din DNA, în 2014, în urma unui conflict cu fosta conducere asigurată atunci de Laura Codruţa Kovesi. Abia acum, Mariana Alexandru a explicat ce s-a întâmplat acum 6 ani.

„În toamna anului 2014, conducerea DNA m-a chemat într-un spaţiu oficial şi mi-a cerut imperativ să plec invocând anumite disfuncţionalităţi pe care eu le-aş fi generat în dosare importante soluţionate. Am cerut explicaţii. Mi s-au refuzat categoric. Nu am ştiut conţinutul acelor disfuncţionalităţi care îmi erau aduse. În momentul în care conducerea DNA îţi aduce asemenea acuzaţii singura soluţie era să faci un pas în spate”, a afirmat procurorul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Magistraţii care candidează pentru postul de procuror şef al DNA sunt intervievaţi astăzi de echipa condusă de Ministrul Justiţiei. Printre cei cinci candidaţi se află actualul şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Primul procuror audiat este Mariana Alexandru. Magistrata a părăsit brusc DNA în 2014, după ani întregi în care lucrase dosare importante de corupţie.

Apoi, Mariana Alexandru a plecat la Chişinău ca reprezentantă a Uniunii Europene, cu misiunea de a ajuta autorităţile din Republica Moldova să creeze un department anticorupţie.

Pentru şefia DNA mai candidează magistraţii Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru şi Călin Nistor. Acesta din urmă a mai candidat anul trecut pentru postul de procuror şef, însă ministrul de atunci al Justiţiei, Tudorel Toader, nu l-a ales în vederea formulării unei propuneri către CSM.

DNA a rămas fără şef plin după revocarea Laurei Codruţa Kovesi de către preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că în această prima etapă a interviurilor vrea să verifice nivelul profesional al candidaților. „Să ne asigurăm că, indiferent de opțiune, nivelul profesional e solid și permite abordarea agendei Ministerului Public la nivel de sistem”, a declarat Predoiu în această dimineață.

Mîine, comisia îi va audia pe candidaţii pentru funcţie de procuror şef al DIICOT, structură care se ocupă de anchetarea infracţiunilor extreme de grave, precum trafic de droguri sau de persoane şi cele care ţin de siguranţa naţională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS