Confidenţialitate

MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Franța. Marți e grevă generală

Franța se pregătește de o grevă generală, anunțată pentru marți, 31 ianuarie. Proiectul reformei pensiilor, care a generat nemulțumirea sindicatelor, ajunge în Adunarea Națională. Dezbaterile vor începe săptămâna viitoare, pe 6 ianuarie.

Până atunci, Guvernul de la Paris se confruntă cu ample proteste de stradă.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare pentru românii care vor să meargă în Franța. Sunt aşteptate perturbări ale tuturor categoriilor de transport, inclusiv ale curselor aeriene.

Pasagerii sunt rugaţi să verifice eventualele anulări sau întârzieri ale zborurilor pe site-ul www.parisaeroport.fr.

De asemenea, autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport pentru prognoze ale circulaţiei, disponibile cu 24 până la 48 de ore în avans.

Nu sunt excluse perturbări ale circulaţiei feriboturilor către Regatul Unit şi insula Corsica.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: Consulatul General al României la Paris: +33680713729, Consulatul General ale României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General ale României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General ale României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

Front comun contra reformei: guvernul vrea să crească vârsta de pensionare

Opt sindicate și cinci organizații de tineret conduc frontul împotriva reformei pensiilor. La protestele de marți vor să scoată în stradă cel puțin la fel de mulți oameni ca în timpul manifestațiilor din 19 ianuarie, care au adunat peste 1,12 milioane de francezi, potrivit Ministerului de Interne de la Paris. Așa că mobilizarea la grevă se adresează tuturor sectoarelor.

Angajații din educație, sănătate, transporturi, panificație și din rafinării au protestat săptămâna trecută la Paris și în alte câteva orașe.

Grevele par să pună în pericol și sezonul touristic de iarnă. Și angajații din stațiunile de schi din Franța au fost și vor mai fi în grevă.

Proiectul de reforma a pensiilor a ajuns în comisiile din Adunarea Națională. Deputații au depus peste 7.200 de amendamente, așa că dezbaterile, programate să înceapă pe 6 februarie, se anunță intense.

Guvernul vrea să crească progresiv vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și cu majorarea perioadei de cotizare la 43 de ani.