Confidenţialitate

Lumea Europa FM: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, canotoarele de aur olimpic ale României | AUDIO

Sportul românesc înregistrează un declin constant în ultimii 25 de ani. Situația este confirmată, din păcate, de tot mai puținele medalii pe care sportivii români le obțin la Jocurile Olimpice sau la campionatele mondiale și europene.

Rezultatele spectaculoase au devenit mai degrabă o excepție decât o regulă. Gimnastica și-a pierdut strălucirea de altă dată, iar meciurile de fotbal sunt sunt deseori prilej de lamentări. Echipele românești de fotbal se califică din ce în ce mai rar în cupele europene, iar naționala de fotbal numără deja cinci Campionate Mondiale privite la televizor.

Infrastructura lipsă și absența unei strategii coerente din parte autorităților au dus sportul românesc foarte jos în ierarhia mondială.

Însă când totul părea pierdut, de nicăieri au apărut sportivi cu rezultate uluitoare. Simona Halep în tenis, Cristina Neagu în handbal, David Popovici la înot sau echipa de canotaj a României.

În continuare, povestea celor două canotoare „de aur” – Simona Radiș și Ancuța Bodnar – sportivele care au reușit să câștige singurul aur olimpic pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Simona şi Ancuţa au fost desemnate „echipajul feminin al anului 2022”, distincție acordată de Federaţia Internaţională de Canotaj. Premiul a încununat un parcurs extraordinar al celor două sportive anul trecut. O distincție asemănătoare au primit și în România.

În 2022, printre altele, au cucerit medalii de aur atât la Campionatele Mondiale, cât și la cele Europene în proba de dublu vâsle. De altfel, întreaga echipă de canotaj a României a strălucit la Mondialele din Cehia, întorcându-se acasă cu patru medalii de aur la probele feminine de 8 plus 1, simplu și dublu vâsle, dar și la dublu rame masculin.

Acum, canotoarele se află în Italia, în cantonamentul de iarnă care a devenit aproape o tradiție pentru lotul de canotaj românesc.

Le-am surprins la capătul unei lungi zile cu antrenamente solicitante. Au un program strict, dar, spun ele, necesar când obiectivele sunt înalte.

Se pregătesc pentru un nou obiectiv măreț: medalie de aur la următoarele Jocuri Olimpice – Paris 2024. 

Ascultați povestea celor două canotoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.