Confidenţialitate

Ludovic Orban se consultă cu liderii partidelor pentru stabilirea datei alegerilor locale

Premierul interimar, Ludovic Orban, se întâlnește astăzi cu liderii partidelor parlamentare pentru o consultare privind stabilirea datei alegerilor locale.

Întâlnirea este programată pentru ora 17:00 și va avea loc la Palatul Victoria.

În afară de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, liderii celorlalte formațiuni parlamentare au confirmat prezența la discuțiile cu Ludovic Orban.

Dan Barna, președintele USR, a anunțat că poziția partidului pe care îl conduce este ca alegerile locale să nu fie suprapuse cu eventualele alegeri anticipate și să fie minimum o săptămână distanță între ele pentru că altfel ar fi un coșmar logistic.

Liderul UDMR, în schimb, a spus că alegerile locale trebuie să fie organizate între finalul lunii mai și finalul lunii iunie.

Astfel el a propus ca cel mai devreme localele să aibă loc la 24 mai și cel mai târziu la 21 iunie.

Victor Ponta a făcut un apel public către Ludovic Orban încă înainte de a merge la consultări, să nu suprapună alegerile locale cu examenul de Bacalaureat, a cărui primă probă scrisă va avea loc la 22 iunie.

14 sau 28 iunie sunt datele propuse de liderul Pro România.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat însă duminică premierului interimar, Ludovic Orban, prin intermediul unui comunicat de presă, să amâne consultările cu partidele privind stabilirea datei alegerilor locale, propunând în schimb consultări pentru gestionarea corespunzătoare a crizei provocate de coronavirus.

Potrivit unor surse politice, cele mai probabile zile în care ar putea avea loc alegerile locale sunt cele de 14 sau 28 iunie.

A mai fost pusă în discuție și ziua de 24 mai, dar această variantă nu prea mai este fezabilă, deoarece hotărârea de guvern prin care se stabilește data scrutinului trebuie emisă cu minimum 75 de zile înainte, iar termenul expiră la mijlocul acestei săptămâni.